Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Vitamine E vermindert behoefte antistolling'

Door Merel Dercksen 

Franse onderzoekers menen aanwijzingen te hebben dat kinderen die hemodialyse doen, baat hebben bij kunstniermembranen met vitamine E. Die zouden de klonterneiging van het bloed verminderen, waardoor de kinderen minder antistollingsmedicijnen nodig hebben.

Tijdens hemodialyse zijn antistollingsmiddelen als heparine nodig, om te voorkomen dat het bloed samenklontert wanneer het buiten het lichaam is. Maar die leveren een verhoogd risico op bloedingen bij de patiŽnt. Franse wetenschappers onderzochten het effect van een membraan met een coating van vitamine E op de hoeveelheid heparine die jonge dialysepatiŽnten nodig hebben. Ze deden dat in een zeer klein onderzoekje: met zeven deelnemers.

Bij deze dialysepatiŽnten begonnen de onderzoekers tijdens de behandeling een membraan met vitamine E te gebruiken. Daarna verminderden ze de dosis heparine die de deelnemers kregen elke week. De hoeveelheid aan het begin van het onderzoek stelden ze op 100 procent, in de tweede week zakten ze terug naar 70 procent en in de derde week naar 30. Vervolgens keken ze naar de mate van stolling die op verschillende plaatsen in de kunstnier en de bloedlijnen optrad.

In de eerste en tweede week had het bloed van de patiŽnten niet meer dan anders de neiging buiten het lichaam te stollen. In de derde week, toen de patiŽnten nog maar 30 procent van hun oorspronkelijke dosis heparine kregen, begonnen er bij zes van de zeven patiŽnten wel stolsels te ontstaan. Bij de zevende patiŽnt niet, en daar bleek de heparine in de vierde week zelfs helemaal gestopt te kunnen worden.

Het lijkt erop, schrijven de onderzoekers, dat membranen met een coating van vitamine E eraan bij kunnen dragen dat jonge hemodialysepatiŽnten met minder antistollingsmiddelen toe kunnen. Hierdoor zouden ze minder risico op bloedingen lopen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 09-06-2010
Bron: Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier