Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Vitamine C slikken vergroot kans op nierstenen bij mannen'

Door Jeroen van Setten 

Photo: Heather Jonasson, Karolinksa Intitutet

Agneta Åkesson

Uit Zweeds onderzoek blijkt dat mannen die dagelijks een vitamine C supplement (ascorbinezuur, 1000 mg) slikken, een stevig verhoogde kans lopen op het krijgen van nierstenen. Dat komt doordat vitamine C ongemetaboliseerd in de urine wordt uitgescheiden als oxalaat en dat kan resulteren in calciumoxalaatstenen. Maar de Zweden houden een flinke slag om de arm voor wat betreft de hoogte van het risico.

Agneta Åkesson en haar team van het Karolinksa Instituut in Stockholm voerden het onderzoek uit op 22.000 mensen die geen en 907 mensen die wel vitamine C slikten over een periode van 11 jaar. Van de slikkers kreeg 3,4% last van nierstenen terwijl dat bij de niet-slikkers 1,8% was. Een statistisch significant verschil.

De Zweedse studie is bepaald niet de eerste die wordt uitgevoerd naar de gevolgen van een verhoogde uitscheiding van oxalaat door het slikken van onmatige hoeveelheden vitamine C. Ook oudere onderzoeken komen tot de conclusie dat het slikken van vitamine C, zeker in grote hoeveelheden, een extra risico op nierstenen met zich meebrengt. Maar hoe groot dat risico precies is, is ook uit deze laatste studie niet helemaal duidelijk.

Bij een gezonde gevarieerde voeding is het slikken van een vitaminesupplement overigens onnodig. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 70 mg en een tablet bevat wel 1000 mg vitamine C. Met het voedsel krijgt vrijwel iedereen voldoende vitamine C binnen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 07-02-2013
Bron: JAMA Internal Medicine | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • hofland,den haag
  10-02-2013 14:36

  heb door gecompliceerde polsbreuken met post traumatische dystrofie tot gevolg een periode 1000 mg vit.c in combinatie met fluimicil moeten slikken en heb sinds die tijd ook last van nierstenen. er werd mij later verteld dat dit door gebruik van hoge dosering vit.c kwam.

 • Willie
  09-02-2013 16:13

  Bij goed en gevarieerd eten krijg ik beslist niet voldoende Vit. C binnen en mijn dieet bevat heel veel groenten en fruit waarvan bekend is dat deze veel Vit. C bevatten. Als ik geen Vit. extra inneem, krijg ik toch echt wel wat probleempjes die met extra vit. C-inname verholpen worden. Ik wijt dit aan het voedsel geteeld op verarmde grond en door kunstmatige "landbouw" (lees: kunstmest, groei via water, gifstoffen, genetische manipulatie!). Ik wantrouw deze rapporten. Wie of welke organisatie hebben zitten er achter met welk doel? Big Pharma? Club Eugenetica?

 • Willem de Groot, Diemen
  09-02-2013 11:45

  Oud nieuws, circa 15 jaar geleden was het zelfde al ontdekt.
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier