Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vijf min voor zorgverzekeraar, gezondheidswerker stapt op

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Dat zorgverzekeraar Menzis de uitkomsten van haar onderzoek onder 4.144 werkers in de gezondheidszorg niet in de onderste bureaula heeft laten verdwijnen, verdient een pluim. Dat een organisatie een, voor de eigen zaak zo vernietigend, rapport open en bloot in de publiciteit brengt kun je wel rustig dapper noemen.

Want wat blijkt uit het onderzoek? Gezondheidszorgwerkers geven zorgerzekeraars gemiddeld een rapportcijfer van 4,7. Een dikke onvoldoende, waarmee geen enkele eindexamenkandidaat zou slagen. Volgens de geŽnquÍteerden zijn de verzekeraars alleen uit op winst en hebben ze veel te weinig oog voor de patiŽnten.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van deze werkers uit ontevredenheid uit de zorg wil stappen of overweegt een baan te zoeken in een andere sector.

Als belangrijkste redenen voor die ontevredenheid worden te weinig geld, te hoge werkdruk en te veel administratie aangevoerd. Tweederde van de deelnemers aan het onderzoek verwacht bovendien dat de kwaliteit van de zorg in de toekomst nog verder zal afnemen.

Minister Klink van Volksgezondheid heeft gezegd geschrokken te zijn van de uitkomsten. Toch lijkt het er niet op dat de politiek dit voortvarend oppakt. Er wordt gedacht, lijkt het wel, dat de marktpartijen (lees: de zorgverzekeraars) de problemen waarvan ze zelf nota bene aan de wieg stonden, gaan oplossen.

De enige uitweg die door vrijwel alle politieke partijen wordt aangedragen is een extreme verhoging van het eigen risico. Iets wat natuurlijk in de eerste plaats de verzekeraars ten goede komt en geen enkele garantie geeft op verbetering.

De voorsprong in kwaliteit van zorg is Nederland allang kwijt, maar als we zo doorgaan wordt de achterstand straks onoverbrugbaar. Of de zorg onbetaalbaar. Of allebei.

sterren Gepubliceerd: woensdag 26-05-2010 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier