Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vervuilde Chinese melk zorgt wereldwijd voor onrust

Door Merel Dercksen 

Sambong (Blumea balsamifera); Bron: Ecocrop (FAO)

Sambong

Het aantal kinderen dat nierstenen heeft ontwikkeld na het drinken van vervuilde melk neemt nog steeds toe. Het zou intussen om 65.000 baby's gaan. In Hong Kong staan de media er bol van, de EU verbiedt de import van Chinese zuivel en in de Filippijnen houden de besmette geÔmporteerde melkproducten iedereen bezig. Intussen zijn in China twee wel heel bijzondere nieuwe slachtoffertjes gevallen.

De overheid in Hong Kong meldt dat een tienjarige jongen het vijfde kind is dat nierstenen heeft ontwikkeld na het drinken van met melamine vervuilde melk. Hij is opgenomen in een ziekenhuis, maar zijn toestand is niet levensbedreigend.

Inmiddels zijn Chinese melkproducten, koekjes en snoepgoed in vijftig landen verboden. En in de Europese Unie mag vanaf maandag geen babyvoeding met zuivel uit China meer worden geÔmporteerd. Het Amerikaanse Heinz, de grootste producent van babyvoedsel ter wereld, heeft een aantal producten met Chinees melkpoeder uit de handel gehaald.

De voormalige staatssecretaris van Volksgezondheid in de Filippijnen Jaime Galvez-Tan heeft ouders van kinderen die Chinese zuivel hebben gedronken aangeraden hun kroost een aftreksel van de bladeren van de plant sambong (Blumea balsamifera) te geven. Volgens Galvez-Tan, kruidenkundige, is de plant rijk aan kamferolie, dat nierstenen zou kunnen oplossen. Twee glazen per dag zouden voldoende zijn om acute nierproblemen te verhelpen.

In China ten slotte vertonen twee jonge gorilla's uit een dierenpark in Hangzhou tekenen van kristallisatie in de urine. Als deze kristallen groter worden blijven ze steken in de nieren en is er sprake van nierstenen. Ook deze mensapen werden gevoed met melkpoeder van Sanlu, het merk waar de besmetting met melamine het eerst ontdekt werd.

sterren Gepubliceerd: zondag 28-09-2008
Bron: diverse | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier