Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vertrekkend directeur Nierstichting geridderd door Ab Klink

Door Jeroen van Setten 

Paul Beerkens (rechts) met ridderorde

Paul Beerkens, die per 1 augustus officieel vertrekt als directeur van de Nierstichting, is geridderd door demissionair minister van VWS, Ab Klink (CDA). Beerkens werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau tijdens een receptie ter gelegenheid van zijn afscheid.

Beerkens toonde zich volledig verrast met de ridderorde. 'Ik beschouw deze onderscheiding als een belangrijke erkenning van de missie waarvoor ik mij als directeur van de Nierstichting heb ingezet: het verbeteren van de kwaliteit van leven van, en een betere toekomst voor, nierpatiŽnten.'

Tijdens de feestelijke bijeenkomst blikten kopstukken uit de politiek, gezondheidszorg en wetenschap terug op de wapenfeiten die Beerkens heeft gerealiseerd. Behalve Klink kwam ook oud-politicus Jan Terlouw (D66) aan het woord. Hij was indertijd voorzitter van de CoŲrdinatiegroep Orgaandonatie, die aan de basis stond van het Masterplan Orgaandonatie.

'Onder leiding van Beerkens heeft de Nierstichting een belangrijke voortrekkersrol vervuld door het initiatief te nemen voor het Masterplan Orgaandonatie. Hij deed dit vanuit de overtuiging dat er iets moest gebeuren en heeft dit thema met veel overtuigingskracht op de agenda gezet', aldus Terlouw.

Beerkens, die sinds 1998 directeur was van de Nierstichting, wordt opgevolgd door de huidige adjunct-directeur, Tom Oostrom.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 29-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier