Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verstijving nierslagader voorspelt verlies transplantaatnier

Door Merel Dercksen 

Getransplanteerde nierpatiŽnten bij wie de slagader naar de nier in het eerste jaar na transplantatie veel stijver wordt, lopen een sterk verhoogd risico de nier te verliezen. Daarbij is de uitgangswaarde met betrekking tot de stijfheid van de slagader niet van belang.

Verharding of verstijving van vaten is over het algemeen geen goed teken. Maar op de vraag of er ook een verband is tussen de soepelheid van de slagader van een getransplanteerde nier en het risico op falen van deze nier, komen steeds andere antwoorden. Franse onderzoekers realiseerden zich dat het misschien niet de absolute stijfheid van de slagader is die hier wat over zegt, maar de verandering ervan.

Om dit te testen maten ze bij bij 425 getransplanteerde nierpatiŽnten de weerstand van de nierslagader, met behulp van Doppler (geluidsgolven). Dat deden ze vier maanden na de transplantatie, en een jaar erna. Noch de vier-maanden metingen, noch die een jaar na transplantatie, vertoonden enig verband met het falen van de getransplanteerde nier. Maar de patiŽnten bij wie de 'renale arteriŽle weerstandsindex', in die acht maanden met 10 procent of meer was toegenomen, liepen wel een verhoogd risico hun nier te verliezen.

Die toename van stijfheid van de slagader van ten minste 10 procent in het eerste jaar, trad op bij 22 procent van de patiŽnten. Tijdens de vervolgperiode verloren zij niet allemaal hun nier, dat overkwam 12,9 procent van de deelnemers. Maar het risico erop is wel ruim zes keer zo groot, als voor patiŽnten bij wie de nierslagader in het eerste jaar ongeveer even soepel blijft.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 13-07-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier