Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verstandelijke beperking sluit transplantatie niet uit

Door Merel Dercksen 

Een verstandelijke beperking hoeft geen belemmering te zijn om een nierpatiŽnt te transplanteren, stellen Braziliaanse artsen. De overlevingskansen zijn op termijn wat slechter dan van getransplanteerden met een normaal IQ, maar ze verliezen hun nier niet vaker.

Hoewel een verstandelijke beperking geen absolute contra-indicatie is om een niertransplantatie te ondergaan, zijn artsen hier toch erg terughoudend mee. Van een verstandelijke beperking is sprake bij een IQ van maximaal 70, en moeite met het zelfstandig uitvoeren van handelingen die bij het dagelijks leven horen. Veel zorgverleners zijn bang dat deze mensen zich niet goed aan hun medicijnschema houden en onvoldoende in staat zijn om adequaat op signalen van hun lichaam te reageren, en daardoor hun getransplanteerde nier snel zullen verliezen.

Maar als de omstandigheden verder goed zijn, worden ook nierpatiŽnten met een verstandelijke beperking wel getransplanteerd. Braziliaanse artsen onderzochten hoe het deze patiŽnten vervolgens vergaat. Ze vonden 16 patiŽnten met een verstandelijke handicap die een niertransplantatie hadden ondergaan en vormden daarbij een controlegroep van 83 getransplanteerden met een normaal IQ.

Vijf jaar na transplantatie was de overleving van de getransplanteerde nieren in beide groepen gelijk: iets meer dan vier op de vijf nieren functioneerden nog. Wel waren relatief meer patiŽnten met een verstandelijke beperking overleden dan uit de controlegroep. Ook liepen ze vaker infecties op, maar de onderzoekers konden daar geen duidelijke risicofactoren voor aanwijzen.

De overlevingskansen van getransplanteerde nierpatiŽnten die verstandelijk beperkt zijn, liggen op de lange termijn lager dan normaal. Maar de transplantaatoverlevingscijfers bieden volgens de onderzoekers voldoende ondersteuning vůůr transplanteren bij deze groep nierpatiŽnten.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-07-2010
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier