Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verpleegkundige diagnoses nierdomein geschrapt

Door Redactie NierNieuws 

Tijdschrift Nursing meldt dat er vanaf 2018 een aantal verpleegkundige diagnoses verdwijnt uit de NANDA, een classificatiesysteem voor deze diagnoses. Hieronder zijn ook diagnoses die bij nierpatiënten gesteld kunnen worden.

Een verpleegkundige diagnose wordt door een verpleegkundige gesteld en is de basis voor een verpleegkundige handeling. De diagnose kan zowel betekking hebben op een bestaande situatie, als op risico's bij de patiënt. Er zijn verschillende manieren om alle mogelijke verpleegkundige diagnoses in te delen. Een van de classificatiestelsels is NANDA. Hierin zijn de diagnoses ondergebracht in verschillende domeinen als 'gezondheidsbevordering', 'voeding' en 'perceptie en cognitie'.

NANDA wordt samengesteld door een non-profitorganisatie en elke drie jaar herzien. De nieuwste versie, geldig van 2018 tot 2020, is recent verschenen. Het oorspronkelijke boekwerk is Engelstalig en een Nederlandse werkgroep is nog bezig met de vertaling. Nursing geeft vast een inkijkje. Hieruit blijkt dat bijvoorbeeld de diagnoses therapieontrouw, bereidheid tot verbetering vochtbalans en verbetering urine-uitscheiding verdwenen zijn. Toegevoegd zijn onder meer het risico op een droge mond en op veneuze trombose.

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-08-2017
Bron: Nursing | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Kees Faber, Grou
  25-08-2017 12:52

  In tegenstelling van het in het artikel gestelde, ondervind
  ondergetekende juist een pluspunt dat de verpleegkundige EVVer toch een duidelijk oordeel kan scheppen bij het signaleren van aanpassing van de
  behandeling omreden dat een verpleegkundige zijn/haar
  beoordeling bij een behandelend arts kan voorleggen.
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »


Verpleegkundige diagnoses nierdomein geschrapt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier