Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verpleegkundige diagnoses nierdomein geschrapt

Door Redactie NierNieuws 

Tijdschrift Nursing meldt dat er vanaf 2018 een aantal verpleegkundige diagnoses verdwijnt uit de NANDA, een classificatiesysteem voor deze diagnoses. Hieronder zijn ook diagnoses die bij nierpatiënten gesteld kunnen worden.

Een verpleegkundige diagnose wordt door een verpleegkundige gesteld en is de basis voor een verpleegkundige handeling. De diagnose kan zowel betekking hebben op een bestaande situatie, als op risico's bij de patiënt. Er zijn verschillende manieren om alle mogelijke verpleegkundige diagnoses in te delen. Een van de classificatiestelsels is NANDA. Hierin zijn de diagnoses ondergebracht in verschillende domeinen als 'gezondheidsbevordering', 'voeding' en 'perceptie en cognitie'.

NANDA wordt samengesteld door een non-profitorganisatie en elke drie jaar herzien. De nieuwste versie, geldig van 2018 tot 2020, is recent verschenen. Het oorspronkelijke boekwerk is Engelstalig en een Nederlandse werkgroep is nog bezig met de vertaling. Nursing geeft vast een inkijkje. Hieruit blijkt dat bijvoorbeeld de diagnoses therapieontrouw, bereidheid tot verbetering vochtbalans en verbetering urine-uitscheiding verdwenen zijn. Toegevoegd zijn onder meer het risico op een droge mond en op veneuze trombose.

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-08-2017
Bron: Nursing | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Kees Faber, Grou
  25-08-2017 12:52

  In tegenstelling van het in het artikel gestelde, ondervind
  ondergetekende juist een pluspunt dat de verpleegkundige EVVer toch een duidelijk oordeel kan scheppen bij het signaleren van aanpassing van de
  behandeling omreden dat een verpleegkundige zijn/haar
  beoordeling bij een behandelend arts kan voorleggen.
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »


Verpleegkundige diagnoses nierdomein geschrapt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier