Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vermindert ketchup het risico op nierkanker?

Door Godelieve Gros 

Bij het ontstaan van niercelkanker speelt vermoedelijk een verhoogde zuurstofstofwisseling in de cellen een rol. Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken naar de invloed van antioxidanten in de voeding op het ontstaan van niercelkanker bij postmenopauzale vrouwen. Antioxidanten zijn stoffen die het product van een verhoogd zuurstofmetabolisme, vrije zuurstofradicalen, wegvangen en daarmee het schadelijke effect kunnen verminderen.

Het aantal diagnoses van niercelkanker is de laatste decennia aanzienlijk toegenomen. Vaak is de ziekte op het moment dat de diagnose gesteld wordt, al in een gevorderd stadium. Preventie bij dit kankertype is daarom van groot belang. Niercelkanker staat op de achtste plaats als het om kanker gaat bij vrouwen.

Het Women’s Health Initiative (WHI) is een langlopend Amerikaans onderzoek dat wordt uitgevoerd onder postmenopauzale vrouwen en dat gericht is op de preventie van veelvoorkomende aandoeningen als hart- en vaatziekten, osteoporose en kanker. Voor het onderzoek naar de relatie tussen het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en het ontstaan van niercelkanker, zijn gegevens geanalyseerd van ruim 96 duizend vrouwen die aan het WHI deelnamen tussen 1993 en 1998. De onderzoekers hebben de gegevens geëvalueerd aan de hand van hun situatie in 2013.

De vrouwen in het onderzoek hebben op vragenlijsten en in interviews aangegeven welke voedingsmiddelen zij binnenkregen en welke voedingssupplementen zij eventueel gebruikten. Van de ruim 96 duizend hadden 240 vrouwen de diagnose niercelkanker gekregen. Voor dit onderzoek is gekeken naar de voedingstoffen met antioxiderende eigenschappen zoals lycopeen, α-caroteen, β-caroteen, vitamine C en vitamine E. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in tomaten, wortelen, rozebottel en watermeloen. Lycopeen is de stof die de rode kleur aan tomaten geeft en bij verhitting van de vrucht sterk in concentratie, en dus in antioxiderende werking, toeneemt.

De 80 vrouwen met de hoogste lycopeeninname bleken 39% minder kans te hebben op het ontstaan van niercelkanker dan de 80 vrouwen met de laagste lycopeeninname. Deze uitkomst betekent dat verder onderzoek naar de relatie tussen het eten van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan lycopeen van belang is voor de preventie van niercelkanker.

sterren Gepubliceerd: donderdag 26-02-2015
Bron: Cancer | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jan Mucha, Heerlen
    27-02-2015 13:51

    Gelukkig zijn er hele goede onderzoeken verrricht m.b.t. nierproblemen.
    Maar: in maart 2015 wordt er in de
    Tweede Kamer gedebatteerd over de orgaanwetgeving. Is het misschien een idee om met nierdialyse patiŽnten daar naar toe te gaan en onze stem te laten horen door er bij te zijn en eventueel een petitie overhandigen. Eigenlijk zou de Nierstichting dit kunnen organiseren en gratis treinkaartjes ter beschikking kunnen stellen.
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier