Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verminderen eiwitverlies verlengt levensduur getransplanteerden niet

Door Merel Dercksen 

Bij nierpatiënten gaat hun nierfunctie gemiddeld langzamer achteruit, als ze een behandeling krijgen om eiwitverlies met de urine te verminderen. Dat remmen van het eiwitverlies verlaagt ook hun risico op overlijden. Maar volgens een groep Canadese en Nieuw-Zeelandse wetenschappers geldt dat alleen voor patiënten met eigen nieren, en niet voor getransplanteerden.

ACE-remmers verlagen het risico op eindstadium nierfalen en overlijden bij mensen met chronische nierschade en eiwitverlies via de urine. Deze klasse van medicijnen verlaagt de bloeddruk, en vermindert het eiwitverlies. Canadese en Nieuw-Zeelandse wetenschappers hebben onderzocht of dat ook geldt voor getransplanteerde nierpatiënten met eiwit in de urine. Ze hebben hun onderzoek uitgevoerd met ramipril, een van de ACE-remmers.

Aan de volledige studie, die vier jaar duurde, namen 212 deelnemers deel. Ongeveer de helft van hen kreeg tijdens die periode ramipril, de rest kreeg een placebo. Alle deelnemers waren aan het begin van de studie ten minste drie maanden getransplanteerd, en hadden 0,2 gram eiwit of meer per dag in hun urine. Na de eerste vier jaar zijn de patiënten, als ze dat wilden, nog langer gevolgd.

De onderzoekers hebben in beide groepen gekeken bij hoeveel patiënten een verdubbeling van het creatinine in het bloed optrad, als maat voor achteruitgang van de nierfunctie. Ook keken ze naar eindstadium nierfalen en overlijden. 

Noch na de oorspronkelijke studieperiode, noch na de verlengde follow-up zagen de onderzoekers enig significant verschil tussen beide groepen. Ook was de gemiddelde achteruitgang in nierfunctie vergelijkbaar. Wel hadden de deelnemers die ramipril slikten vaker last van bijwerkingen dan degenen die een placebo kregen.

De wetenschappers concluderen dat ACE-remmers geen effect hebben op het verminderen van achteruitgang van de nierfunctie of het risico op overlijden, bij getransplanteerde nierpatiënten met eiwit in de urine.

sterren Gepubliceerd: maandag 26-10-2015
Bron: The Lancet Diabetes & Endocrinology | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Henk van de Graaf, Dordrecht
    26-10-2015 10:42

    Hoe ga ik dit nu aan mijn nefroloog uitleggen?
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Verminderen eiwitverlies verlengt levensduur getransplanteerden niet

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier