Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verminderen eiwitverlies verlengt levensduur getransplanteerden niet

Door Merel Dercksen 

Bij nierpatiënten gaat hun nierfunctie gemiddeld langzamer achteruit, als ze een behandeling krijgen om eiwitverlies met de urine te verminderen. Dat remmen van het eiwitverlies verlaagt ook hun risico op overlijden. Maar volgens een groep Canadese en Nieuw-Zeelandse wetenschappers geldt dat alleen voor patiënten met eigen nieren, en niet voor getransplanteerden.

ACE-remmers verlagen het risico op eindstadium nierfalen en overlijden bij mensen met chronische nierschade en eiwitverlies via de urine. Deze klasse van medicijnen verlaagt de bloeddruk, en vermindert het eiwitverlies. Canadese en Nieuw-Zeelandse wetenschappers hebben onderzocht of dat ook geldt voor getransplanteerde nierpatiënten met eiwit in de urine. Ze hebben hun onderzoek uitgevoerd met ramipril, een van de ACE-remmers.

Aan de volledige studie, die vier jaar duurde, namen 212 deelnemers deel. Ongeveer de helft van hen kreeg tijdens die periode ramipril, de rest kreeg een placebo. Alle deelnemers waren aan het begin van de studie ten minste drie maanden getransplanteerd, en hadden 0,2 gram eiwit of meer per dag in hun urine. Na de eerste vier jaar zijn de patiënten, als ze dat wilden, nog langer gevolgd.

De onderzoekers hebben in beide groepen gekeken bij hoeveel patiënten een verdubbeling van het creatinine in het bloed optrad, als maat voor achteruitgang van de nierfunctie. Ook keken ze naar eindstadium nierfalen en overlijden. 

Noch na de oorspronkelijke studieperiode, noch na de verlengde follow-up zagen de onderzoekers enig significant verschil tussen beide groepen. Ook was de gemiddelde achteruitgang in nierfunctie vergelijkbaar. Wel hadden de deelnemers die ramipril slikten vaker last van bijwerkingen dan degenen die een placebo kregen.

De wetenschappers concluderen dat ACE-remmers geen effect hebben op het verminderen van achteruitgang van de nierfunctie of het risico op overlijden, bij getransplanteerde nierpatiënten met eiwit in de urine.

sterren Gepubliceerd: maandag 26-10-2015
Bron: The Lancet Diabetes & Endocrinology | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Henk van de Graaf, Dordrecht
    26-10-2015 10:42

    Hoe ga ik dit nu aan mijn nefroloog uitleggen?
Doorzichtige organen als tussenstap naar printen

Onderzoekers in München zijn erin geslaagd organen doorzichtig te maken met behulp van een oplosmiddel. Doordat dit oplosmiddel de cellen wel laat zitten, kunnen ze vervolgens het orgaan op celniveau in beeld brengen. Dit beeld gebruiken ze om nieuwe organen te printen. De onderzoekers beginnen met een pancreas en hopen over vijf tot zes jaar nieren te kunnen printen op basis van deze techniek.

Het LUMC werkt met een oplosmiddel dat alle cellen van een orgaan weg wast, waarna alleen de collageenstructuur, het 'skelet', overblijft. Andere centra proberen organen te maken op basis van CT- en MRI scans. In München hebben ze nog een andere benadering. Ze hebben een oplosmiddel ontwikkeld dat een orgaan doorzichtig maakt, terwijl de cellen blijven zitten. Dit doorzichtige orgaan kunnen ze vervolgens scannen met lasertechniek, die zo nauwkeurig is dat ze elke cel kunnen zien zitten.

Op basis van het beeld dat deze microscopische scantechniek produceert, willen de onderzoekers eerst de structuur van het orgaan printen en het vervolgens injecteren met stamcellen. Ze hopen op deze manier eerst een werkende pancreas te maken en over vijf of zes jaar een nier. Als alles gaat zoals gepland zouden klinische studies met de geprinte organen een aantal jaar daarna kunnen starten.

Lees meer »

Medicijnen tegen afstoting stuk goedkoper na verlopen patent »

Nadat er generieke versies van de geneesmiddelen tacrolimus en mycofenolzuur op de Amerikaanse markt waren toegelaten, gingen de kosten die zowel patiënten als verzekeringsmaatschappijen voor deze medicijnen moesten maken, een stuk omlaag. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Michigan.

Lees meer »

Kruisproef voor terugkeer FSGS na transplantatie »

Hoe kun je als onderzoeker een nieuw jaar beter beginnen dan met de wetenschap dat een subsidieaanvraag die je hebt ingediend, gehonoreerd is en dat je dus serieuze stappen in je werk kunt zetten? Dr. Rutger Maas, nefroloog in het Radboudumc in Nijmegen, kan zijn eerdere onderzoeken naar nefrotisch syndroom vanuit een vernieuwende invalshoek voortzetten. Maas is gespecialiseerd in ziekten van de glomeruli, de feitelijke nierfilters.

Lees meer »


Verminderen eiwitverlies verlengt levensduur getransplanteerden niet

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier