Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vergruizing verhoogt risico op terugkeer nierstenen

Door Vincent van Loenen 

Bij niersteenvergruizing bestaat het risico van beschadiging van de epitheelcellen van de nier. Dat blijkt een van de belangrijkste oorzaken van kalkafzetting in de nier. En daarmee de reden voor het vaak terugkeren van nierstenen na vergruizing.

De lithotripter, of niersteenvergruizer, is tegenwoordig de meest gebruikte methode om nierstenen en andere kristalvorming in de urinewegen te verwijderen. De methode maakt gebruik van een extern toegevoerde geluidsgolf met hoge energie.

Het is al langer bekend, dat bij deze methode stenen in de urinewegen regelmatig kunnen terugkeren. Het risico bestaat, dat de epitheelcellen van de nier beschadigd worden. Wat een van de belangrijkste oorzaken is van kalkafzetting.

Chinese onderzoekers hebben nu onderzocht in hoeverre er een relatie bestaat tussen de toegepaste geluidsgolven en het verzamelen van calciumoxalaat-kristallen (niergruis) in de nier.

De onderzoeker verdeelden 32 ratten in 4 groepen. Een groep die 14 dagen ethyleenglycol (een kleurloze, iets stroperige alcohol) kreeg toegediend, een tweede groep die 500 schokgolven op de linker nier kregen toegediend en vervolgens ook 14 dagen ethyleenglycol, een derde groep die net als groep twee werd behandeld, maar 1000 schokgolven kreeg in plaats van 500 en een controlegroep.

Na de testperiode werden de nieren van de dieren verwijderd en onderzocht. Onderzoek wees uit, dat nieren die niet met schokgolven waren behandeld, minder niergruis vertoonden. De wel met de schokgolven behandelde nieren vertoonden kristallen over grote oppervlakken. Hoe groter het aantal schokgolven, hoe meer kristallen werden aangetroffen.

Nierschade na lithotripsie verhoogt dus het risico van niergruis in de nier, in ieder geval bij ratten.

sterren Gepubliceerd: donderdag 30-07-2009
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier