Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vergruizen vergruizen

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Terwijl in Vrij Nederland ex-gezondheidsminister Klink toegeeft zich indertijd nogal ingrijpend vergist te hebben toen hij de marktwerking in de zorg doorzette, levert het Viecuri Medisch Centrum in Venlo mede het bewijs van het failliet van het systeem. Ook dit ziekenhuis schafte zich in 2012 namelijk een peperdure niersteenvergruizer aan.

Trots deelt het ziekenhuis op zijn website mee dat het hypermoderne apparaat de vervanging is van 'een mobiele niersteenvergruizer, die maar op enkele dagen per maand in VieCuri kon worden gebruikt.' 'En,' voegt de Limburgse uroloog Paul Langen nog toe, 'in 2012 hebben we 265 behandelingen verricht. We hebben nog ruimte voor veel meer patiënten, dus ons streven is om de patiënten uit de hele regio Noord- en Midden Limburg hiermee van dienst te kunnen zijn.'

Dat die andere ziekenhuizen patiënten naar de concurrent zullen sturen waar ze in het verleden nog zo goed mee samenwerkten dat ze samen een mobiele vergruizer deelden, is alleen allerminst zeker. Waarschijnlijker is dat de andere ziekenhuizen in de regio deze aanschaf zien als een stimulans zelf ook een vergruizer neer te zetten. 'Om de patiënten beter van dienst te kunnen zijn', net als het VieCuri.

Maar om de kosten eruit te halen en liever nog winst te draaien, moeten er dan wel wat meer behandelingen plaatsvinden. Hoe meer hoe liever eigenlijk. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de toekomstige ontwikkeling van het aantal niersteenbehandelingen en de kosten daarvan in de regio Noord- en Midden Limburg.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-01-2013 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie
  21-01-2013 18:03

  Beste Minke,
  Dank voor uw reactie. Op dit moment word ik geplaagd door nierstenen, iets wat me vaker is overkomen. Pijnlijk zeker, maar als ze zonder ingrijpen kunnen verdwijnen, prefereer ik dat. Overigens is dat hier niet aan de orde. De meest voor de hand liggende oplossing was namelijk de aanschaf van een nieuwe gedeelde machine geweest. Dat de prijzen dalen heeft ook te maken met de grotere afname. Bottom line wordt er meer vergruisd en nemen de kosten toe. Dat is wat ik betoog.
  Dat neemt niet weg dat we graag eens komen kijken :)
  Met vriendelijke groeten,
  Jeroen van Setten.

 • Minke van Manen, Venlo
  21-01-2013 17:52

  Beste Jeroen,
  Een niersteenkoliek is uiterst pijnlijk. VieCuri wil dus graag al haar patiŽnten zo snel mogelijk behandelen. Op die manier kan de periode dat zij pijn hebben, worden verkort.
  Voor ons een belangrijk motief om deze apparatuur aan te vragen.
  Ons huurapparaat was oud en we wilden graag betere kwaliteit bieden aan de patiŽnt.
  Dat werd voor ons financieel haalbaar, omdat de prijs van een vergruizer in de laatste 20 jaar flink gezakt is . Wij hebben zeker geen miljoen betaald. NiersteenpatiŽnten zijn veelal tussen 20 en 65 jaar. Midden in het arbeidsproces of de thuis-spits. Een tijdje afwachten tot de vergruizing kan plaatsvinden, is - macro-economisch gezien- dan eerder duurkoop dan goedkoop. En wat zou u willen als u een niersteen kreeg ? Twee weken extra wachten of meteen behandeld worden?

  De kosten halen we er uit. Dat mag u en de maatschappij ook van ons verwachten . Wij smijten het geld niet over de brug.

  We willen nog liever deze investering optimaal benutten. Vandaar de oproep aan onze collega\'s van andere ziekenhuizen. En houden we dan nog geld over, dan investeren we het weer in de zorg. Niet in een bonus. U bent van harte welkom om een keertje bij ons te komen kijken! vriendelijke groet,

  Minke, teamleider urologie.

 • Marcel Klaver, Hensbroek
  20-01-2013 16:39

  Beste Jeroen,

  Goed voorbeeld hoe het met de medische zorg de verkeerde kant op kan gaan.

  Gr Marcel Klaver
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier