Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vergoeding voor nierkankermedicijn in opkomst

Door Merel Dercksen 

Het College voor Zorgverzekeringen heeft de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, geadviseerd om pazopanib te gaan vergoeden bij uitgezaaide nierkanker. In de VS is het medicijn sinds 2009 toegelaten. De goedkeuring in Europese landen werd in 2011 verwacht.

In juli vorig jaar heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan het College voor zorgverzekeringen gevraagd een inhoudelijke toetsing uit te voeren over Votrientģ (GlaxoSmithKline). Dit middel, met als werkzame stof pazopanib, kan ingezet worden bij de behandeling van gevorderd of uitgezaaid niercelcarcinoom. Het middel remt de vorming van nieuwe bloedvaten en daarmee de groei van de tumor.

Op basis van onderzoeken die de afgelopen jaren naar pazopanib en andere medicijnen uitgevoerd zijn, concludeert het CvZ dat dit medicijn onderling vervangbaar is met sunitinib (Sutent). Het gaat dan zowel om de eerstelijns behandeling van gevorderd niercelcarcinoom, als om tweedelijnsbehandeling wanneer een andere therapie geen effect bleek te hebben.

Daarom is het advies aan de minister, om beide middelen samen op te nemen op bijlage 1A van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Op deze bijlage staan clusters van onderling vervangbare geneesmiddelen, met per cluster een vergoedingslimiet. De aanspraak op geneesmiddelen waarvoor ťťn of meer onderling vervangbare geneesmiddelen in de handel zijn, is beperkt tot de door de minister vastgestelde vergoedingslimiet. Met dit advies verdwijnt sunitinib van bijlage 1B van het GVS, waarop nieuwe unieke medicijnen die voor vergoeding in aanmerking komen, staan.

Voor zowel pazopanib als sunitinib ontbreken voldoende gegevens over veiligheid en effectiviteit voor de behandeling van kinderen en adolescenten tot 18 jaar. Ook over de toepassing bij ouderen zijn onvoldoende gegevens beschikbaar. Voor pazopanib is ook nog geen Daily Defined Dose vastgesteld. Daarom neemt het CvZ voor volwassenen de aanbevolen dosis over uit de beschrijving van het middel die de fabrikant geeft.

sterren Gepubliceerd: donderdag 10-02-2011
Bron: CvZ | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Ina Voorden, Breda
    10-03-2011 22:01

    Wat fijn dat er vaart gezet wordt met een 2e medicijn voor 1e lijns behandeling. Sutent 50 mg wordt door veel mensen niet goed verdragen en hopelijk hebben ze nu met Pazopanib een goed alternatief.
    Hopelijk zijn de bijwerkingen wat milder dan met Sutent, want die zijn niet mis.
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier