Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verdoving werkt langzamer bij nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Uit Jordaans onderzoek blijkt dat lokale verdovingen bij nierpatiŽnten net zo goed werken als bij anderen. De veranderde samenstelling van hun bloed heeft daar geen invloed op. Wel kan het langer duren voordat de verdoving volledig is.

NierpatiŽnten die hemodialyse gaan doen, krijgen vaak een plaatselijke verdoving als de shunt wordt aangelegd. Alleen de arm waar de shunt in gemaakt wordt, wordt verdoofd. Chirurgen en anesthesisten uit JordaniŽ onderzochten of de verminderde nierfunctie van deze patiŽnten invloed heeft op het effect van deze verdoving en op het moment dat die begint te werken. Dat zou kunnen doordat elektrolyten en bloedgassen in andere hoeveelheden aanwezig zijn dan in het bloed van gezonde mensen.

Ze keken naar het effect van de bloedspiegels van stoffen als natrium, kalium, creatinine en de pH van het bloed op de werkzaamheid van een verdoving die bestond uit een mengsel van lidocaÔne en bupivacaÔne. Bij 29 van de 31 bestudeerde patiŽnten was de verdoving van de arm succesvol. Wel duurde het gemiddeld een paar minuten langer dan normaal voordat het gevoel volledig uit de arm verdwenen was. Het enige waaraan de onderzoekers dat konden koppelen was een verlaagde concentratie bicarbonaat in het bloed. De overige onderzochte stoffen hadden geen effect op de snelheid waarmee de verdoving begon te werken.

De veranderde samenstelling van het bloed van nierpatiŽnten heeft dus geen invloed op de werkzaamheid van deze lokale verdoving. Wel zal het bij patiŽnten met een lage bicarbonaatspiegel wat langer duren, voordat de verdoving volledig werkt.

sterren Gepubliceerd: donderdag 10-06-2010
Bron: Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier