Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Verband tussen arsenicum in urine en nierkanker'

Door Jeroen van Setten 

Mensen met een licht verhoogd niveau van arsenicum in hun urine lopen een verhoogd risico op nierkanker, vooral als ze een hoge bloeddruk en nier- en vaatziekten hebben. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie gepubliceerd in de Journal of Urology. De onderzoekers benadrukken dat er alleen bewijs is voor een samenhang. Oorzaak en gevolg konden niet aangetoond worden. Het kan ook nog zijn, zeggen ze, dat nierkanker door de nierbeschadigende werking, leidt tot meer arseen in de urine.

Arseen is een element dat van nature aanwezig is in ons milieu. Maar het komt tegenwoordig in verhevigde mate voor door industriŽle activiteiten. Producten zoals verf en bepaalde kleur- en meststoffen bevatten het giftige arseen, onder meer om ze stabieler te maken. Het is bekend dat blootstelling aan grote doses arseen kan leiden tot kanker. Sommige studies verbinden, zelfs matig verhoogde, niveaus van arsenicum in het lichaam aan hoge bloeddruk en type 2 diabetes. Maar in het algemeen zijn de mogelijke gezondheidseffecten van chronische lage blootstelling aan arseen onduidelijk.

In de nieuwe studie keken onderzoekers uit Taiwan naar de relatie tussen arsenicumniveaus in de urine en het risico op nierkanker bij mensen in een gebied met lage concentraties arsenicum in het drinkwater. De meeste woonden in Taipei City, waar de hoeveelheid arseen in het leidingwater varieert van niet aantoonbaar tot 4 microgram per liter. In de VS heeft het Environmental Protection Agency (EPA) een limiet van 10 microgram arseen per liter drinkwater vastgesteld. Vrijwel alle drinkwater, zeker in Nederland zit ver onder dat niveau.

De onderzoekers volgden 132 patiŽnten met nierkanker en vergeleek ze met 260 kankervrije volwassenen van dezelfde leeftijd. Volgens dr. Yu-Mei Hsueh van de Taipei Medical University was er een duidelijk verband tussen een hoger niveau van arseen in de urine en een hogere kans op nierkanker. Het verband was het sterkst bij mensen met een hoge bloeddruk of een verminderde nierfunctie.

sterren Gepubliceerd: donderdag 07-07-2011
Bron: The Journal of Urology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier