Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Veranderingen bij voortduring

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Ons nefrologenteam is weer compleet. Eentje was bijna zes maanden afwezig voor een nieuwe heup, een bezoekje 'om de sfeer weer te proeven' en om ons even te begroeten, niet meegerekend. Dat zijn heupgewricht ernstig pijn begon te doen werd met het voortschrijden van de tijd voor ons steeds zichtbaarder. Ook nu moet hij nog een poos aan de kinésietherapie (Frans voor fysiotherapie) om weer volkomen rad te worden, zoals dat in de paardenwereld heet. Net als Nanny, met haar overigens gezonde fractuur. Deze genezing is hem uiteraard van harte gegund. Dat zou wat moois zijn! Maar heeft voor ons als nadeel dat zijn tijdelijke vaste vervanger uit Marseille nu weer veel minder vast is. Wegens iedere nacht honderd kilometers huiswaarts, had deze er alle belang bij om ons zo vroeg mogelijk te laten aanprikken. Wat dus doorgaans betekende twintig minuten eerder thuis!

Foto: Ad Nooitgedagt

In de loop van de jaren hebben we redelijk veel wisselingen in het personeelsbestand moeten aanzien. Ikzelf houd mijn dialyseomgeving graag een beetje bij het bekende. Sommigen vertrokken wegens een verbetering, of afwisseling van werk en anderen omdat ze dichter bij huis een vergelijkbare werkplek hadden gevonden. Ook dit natuurlijk van harte gegund. Maar soms trekken 'die oude banden' blijkbaar nog steeds. Sandie la noire - we hadden ook la blonde maar beide zijn naar elders - komt nog af en toe als invalster een tijdelijke personeelskrapte verlichten. Ze is, ondanks haar nieuwe plek op een afdeling cardiologie, mij - die ze vanaf mijn begin kent (en anderen?) - toch nog niet vergeten: komt me nog altijd even begroeten met een bisou (kusje).

Bovendien heeft ze een aangenaam vaste hand van prikken en een goed georganiseerde manier van werken: op haar karretje is alles bij de hand dat bij het brancheren en débrancheren nodig is. Geen plotsklapse verplaatsingen om nog 'dit of dat' aan te slepen. En ook efficiency brengt mij 's nachts weer tijdig thuis, dat weet u. Met name vroeg terug zijn blijft aanmerkelijk belangrijker dan de tijd die wij bij aanvang moeten wachten. Mag ik aannemen dat dit niet alleen voor mij geldt? Vertrek van infirmières betekent natuurlijk ook het verschijnen van nieuwe gezichten. Sommigen al ervaren en nu alleen maar dichter bij huis. Maar soms verschijnt natuurlijk ook wel eens iemand met een vers diploma, die dus haar routine nog moet opdoen aan mijn arm. Ik stel me dan blijmoedig ter beschikking als proefkonijn, in de wetenschap dat ze het toch érgens moeten leren. Oefening baart kunst; net als met het spreken van het Frans: vooral doen! Het brancheren gaat in de loop van de tijd steeds beter, maar in het begin levert het mikken op mijn moeilijke arm - precies in de bocht van de elleboog - nog wel eens wat gezucht op en zweetdruppeltjes.

Foto: Ad Nooitgedagt

Nieuw is ook de kleine verandering aan mijn spoelmachine. Boven het apparaat zweeft - aan een stang - tegenwoordig een soort iPad met touchscreen. Het leek eerst vooral een verfraaiing en belangrijk doen, maar dient wel degelijk een doel. Naast mijn foto en de naam van de infirmière, bevat het mijn hele dossier, zoals streefgewicht, 'alle' bloeduitslagen, medicijngebruik, nabloedingen etc. Enfin kijk zelf maar. Men kent mij nu dus letterlijk in één handomdraai. Eigenlijk mag ik dit dus wel scharen onder de beloofde voordelen voor SERENA onder de paraplu van DIAVERUM.  Zo zijn er nog wel meer veranderingen, waarvan ik sommige niet meteen herken als een voordeel. Maar dat komt later wel, denk ik.

Wél een duidelijk voordeel, buiten het kader van dit verslag - namelijk voor onze gasten - is het besluit van Nanny om onze gîte met een vaatwasser te verblijden.

â la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 21-04-2012 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier