Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Veiligheid generieke geneesmiddelen moet beter'

Foto: Erasmus MC

Prof.dr. Teun van Gelder

Wat is de toekomst van generieke medicijnen in de transplantatiegeneeskunde? Prof.dr. Teun van Gelder, nefroloog en klinisch farmacoloog in het Erasmus MC, geeft zijn visie in het tijdschrift Transplantation.

Generieke medicijnen zijn geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof als merkmedicijnen, die op de markt kunnen komen wanneer het patent op het merkmedicijn verlopen is. Ze zijn meestal goedkoper dan het merkmedicijn, waardoor de voorkeur van zorgverzekeraars hier vaak naar uitgaat. Om een generiek medicijn op de markt te kunnen brengen is veel minder onderzoek nodig dan bij een nieuw medicijn: aantonen van bio-equivalentie volstaat. Dit betekent dat het generieke medicijn, binnen vooraf vastgestelde grenzen, net zo snel en in net zo'n grote hoeveelheid in het bloed terecht komt als dezelfde dosis van het merkmedicijn. Dit onderzoek vindt plaats bij gezonde vrijwilligers.

Van Gelder schrijft niet te verwachten dat deze criteria zullen veranderen, ook al is er regelmatig kritiek op het registratieproces voor generieke medicijnen. Hij doet daarbij de aanbeveling dat de autoriteiten die geneesmiddelen toelaten, zoals in Nederland het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, eisen dat alle generieke varianten van een medicijn hetzelfde uiterlijk krijgen. Dit zou fouten bij het gebruik en therapieontrouw kunnen verminderen.

Voor veilige vervanging van merkmedicijnen moet aan een behoorlijk aantal criteria worden voldaan. Van Gelder: 'Vervanging door generieke medicijnen moet de behandelend arts niet uit handen worden genomen. Het kan alleen veilig gebeuren wanneer degene die de medicatie voorschrijft hiertoe besluit, en als de patiënt goed geïnformeerd is. Zorgverzekeraars zouden apothekers niet moeten opleggen om generieke medicijnen af te leveren aan patiënten die een onderhoudsbehandeling krijgen met het oorspronkelijke merkmedicijn.' Nu gebeurt dat vaak wel, uit kostenoverwegingen.

'In plaats daarvan zouden ze, samen met transplantatieprofessionals, richtlijnen moeten ontwikkelen voor het toepassen van generieke afweeronderdrukkende medicijnen in de klinische praktijk. Een vervanging moet gevolgd worden door controlebezoeken, om na te gaan of de patiënt het medicijn correct inneemt en of de blootstelling aan de werkzame stof gelijk blijft. Omzetting van het ene generieke medicijn naar het andere, die buiten medeweten van de voorschrijver gebeurt, moet vermeden worden omdat dat niet veilig is. Regelmatig overstappen op weer een ander generiek medicijn levert maar weinig extra kostenbesparing op, maar wel meer risico op medicatiefouten.'

sterren Gepubliceerd: vrijdag 26-06-2015
Bron: Transplantation | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Gouman, Amersfoort
  29-06-2015 10:17

  Wij hebben bovenstaande zelf ondervonden bij onze zoon. De apotheek wilde het specialitť niet meer leveren terwijl arts zei dat het wel moest. Overgestapt naar andere apotheek die het tot nu toe wel leveren. Arts van onze zoon (inmiddels volwassenpoli) zei pas nog dat ze niet onwelwillend staat tegenover de generieke middelen maar dat ze dan wel zeker moet weten dat hij iedere keer hetzelfde generieke middel krijgt en niet de ene keer A en volgende keer B. Dus apothekers en verzekeraars, laat de keuze van het medicijn over aan de behandelend arts. Die weten tenslotte het beste wat goed is voor hun patiŽnt.

 • Jos Sparreboom, ÷verum - Zweden
  29-06-2015 08:04

  Bijwerkingen zijn naar mijn ervaring minstens even belangrijk als de werking van een middel. Soms is het slecht of zelfs heel slecht. In en bepaald geval raakte ik buiten bewustzijn van een "goedkoop" middel. Soms is het gunstiger. Mijn medicijnen versterken en/of veroorzaken slechthorendheid. Een "zelfde" medicijn van een ander bedrijf en dus van andere samenstelling scheelt mij minstens de helft van de herrie in mijn hoofd.

  Overigens, wanneer houden apothekers eens op met te beweren dat de onschuldige vulmiddelen de verschillen veroorzaken. Waarom liegen?
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Erasmus MC

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier