Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Veiligheid gebruik dialyseapparatuur thuis moet beter'

Door Jeroen van Setten 

Bij onder andere dialyseapparatuur, vertonen de gebruiksaanwijzingen tekortkomingen. Hierdoor kan de patiŽntveiligheid in het gedrang komen. Fabrikanten van medische apparatuur voor thuisgebruik zijn verplicht om een risicoanalyse te maken en duidelijke gebruikersinformatie te leveren. Dat doen zij vaak slecht of onvoldoende.

Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar infuus-, beademings- en dialyseapparatuur. De organisaties verwachten overigens dat de geconstateerde tekortkomingen ook voorkomen bij andere, niet onderzochte, medische technologieŽn die thuis worden gebruikt.

De fabrikanten en verkopers van apparatuur hebben hierover een brief gekregen. Daarin staat onder meer dat de gebruiksaanwijzingen die bij de apparatuur worden geleverd vaak onduidelijk zijn. Dit kan gevaren opleveren voor de patiŽnt, zegt de Inspectie. Ook moeten de producenten meer rekening houden met het feit dat de apparaten thuis door leken worden gebruikt. In de brief schrijft de IGZ ook aanwijzingen te hebben, dat fabrikanten niet alle incidenten bij het gebruik van medische hulpmiddelen melden bij de Inspectie. Het gaat dan om incidenten waarvoor een wettelijke meldingsplicht bestaat.

De IGZ zegt ervan uit te gaan dat de fabrikanten zelf actie zullen nemen om de tekortkomingen op te heffen door de aanbevelingen uit de brief op te volgen. De organisatie gaat naar aanleiding van het onderzoek ook meer toezicht houden.

sterren Gepubliceerd: donderdag 15-07-2010 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Roel Kuiper, Uden
  15-07-2010 10:41

  De enige machine die ontwikkeld is voor thuisdialyse en een toelating (FDA) heeft voor thuisdialyse is de System One van NxStage!
  Moge duidelijk zijn wat mijn mening is.

 • R. van der Meer, Amsterdam
  15-07-2010 08:44

  De informatie in het artikel is juist, maar niet volledig. In het rapport wordt ook melding gemaakt van het feit dat de organisaties die mensen opleiden voor thuisdialyse, de tekortkoming van de gebruiksaanwijzing van de fabrikant wegnemen door een eigen opleidingsprogramma. Hiermee is de veiligheid van het gebruik van de dialyseapparatuur veilig te noemen. De opdracht aan de leveranciers is om meer afstemming te zoeken met de gebruikers en de dialysecentra waar opgeleid wordt voor thuisdialyse. Bij Dianet heeft deze afstemming inmiddels plaatsgevonden.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier