Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Veilig alternatief bij intolerantie voor fosfaatbinders

Door Merel Dercksen 

HemodialysepatiŽnten die niet goed tegen de al wat langer in gebruik zijnde fosfaatbinders kunnen, verdragen het relatief nieuwe lanthaancarbonaat vaak wel, stellen Britse onderzoekers. En daarmee is hun fosfaatspiegel toch nog omlaag te brengen.

Britse wetenschappers onderzochten het effect van overstappen op de fosfaatbinder Fosrenol (Shire), met als werkzame stof lanthaancarbonaat, bij dialysepatiŽnten die geen baat hebben bij andere fosfaatbinders. Bijvoorbeeld omdat ze daar niet goed tegen bleken te kunnen, of omdat ze er niet voldoende van namen. Dat waren middelen op basis van calcium, of sevelamer. Al deze 55 patiŽnten binnen een groot dialysecentrum hadden blijvend te hoge fosfaatspiegels ondanks intensieve dieetvoorlichting, en een verder adequate dialysedosis.

De patiŽnten kregen lanthaancarbonaat voorgeschreven in plaats van de andere fosfaatbinders en de onderzoekers vergeleken de situatie aan het begin met die drie maanden na de overstap. Ze maten een gemiddelde daling in het serumfosfaat van 2,28 mmol/l tot 1,89 mmol/l drie maanden na het starten met lanthaancarbonaat. Ook hoefden de patiŽnten gemiddeld maar half zo veel tabletten te gebruiken, vergeleken met andere middelen. Dat is een belangrijk aspect voor therapietrouw.

Dit onderzoek bewijst volgens de wetenschappers dat lanthaancarbonaat bruikbaar is bij hemodialysepatiŽnten die intolerant zijn voor andere fosfaatbinders, en kan voor hen een duidelijk voordeel opleveren.

sterren Gepubliceerd: maandag 05-07-2010
Bron: Journal of Renal Nutrition | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Johan, Purmerend
    06-07-2010 12:11

    In een gecontroleerd onderzoek, waar veel aandacht voor de patient is, is de therapietrouw altijd hoger. Logisch.

  • Sjaak, Almere
    05-07-2010 22:16

    Fosrenol dat zijn wel erg dikke tabletten die je helemaal moet fijnkauwen, in plaats van die gladde bonen (Renagel) die je zo wegspoelt. Of dit beter is voor de therapietrouw? Gelukkig doen ze hun werk wel goed.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier