Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Veelbelovende winnaar wedstrijd betaalbaar dialyseapparaat

Door Redactie NierNieuws 

Ingenieur Vincent Garvey heeft de eerste 'Prijs voor betaalbare dialyse' gewonnen. Hij ontwierp een dialyseapparaat dat niet meer dan duizend dollar kost.

De aanleiding voor het instellen van de wedstrijd was een artikel in The Lancet waarin staat dat miljoenen mensen op de wereld geen nierfunctievervangende therapie zoals dialyse krijgen, omdat die niet beschikbaar of niet betaalbaar is. Het George Institute (Australië), de International Society of Nephrology en de Asian Pacific Society of Nephrology hebben, met een bijdrage van de Farrell Family Foundation, een wedstrijd uitgeschreven om hier verandering in te brengen en daar een prijs van 100.000 dollar aan verbonden. De opdracht luidde:

Ontwerp 's werelds eerste werkelijk betaalbare dialysemachine. Deze moet net zo goed werken als traditionele machines, op oplaadbare batterijen en zonne-energie werken, ter plekke water kunnen zuiveren, wat de bron ook is, niet meer dan 1000 dollar kosten om te fabriceren (ca 900 euro) en goedkoop in gebruik zijn. En tot slot moet het apparaat aan alle standaard veiligheidseisen voldoen. Deze eisen maken dat het apparaat ook bruikbaar is in gebieden waar geen of een onbetrouwbare stroomvoorziening is, en daar waar zorgverleners geen waterzuiveringsinstallatie tot hun beschikking hebben.

afbeelding: www.dialysisprize.org

De winnaar, Vincent Garvey, wist eigenlijk niet zo veel van dialyse maar vond het een interessante uitdaging om een levensreddende machine te ontwerpen. Hij komt uit Europa en heeft al jaren een ingenieursbureau in China. Het ontwerp dat hij gemaakt heeft past in een reiskoffer en haalt zijn energie uit een gewoon zonnepaneel. Opvallend is zijn uitgangspunt: de noodzaak tot waterzuivering. Zijn uitgangspunt is dat het apparaat, met behulp van zonne-energie, water tot stoom verhit. Stoom is steriel, zodat er ook gebruik gemaakt kan worden van relatief vuil water. Het apparaat zit zo in elkaar dat met het gesteriliseerde water, eenmaal gecondenseerd, ook zakken voor peritoneale dialyse gevuld kunnen worden. Dat is op zich een goedkopere manier van dialyseren dan hemodialyse, maar het transport van grote hoeveelheden zakken vloeistof is in minder ontwikkelde landen vaak een probleem.

Garvey: 'Het is ongelooflijk om deze prijs te winnen, maar ik ben al bezig met het vormen van een team om toekomstige problemen op te lossen.' Volgens prof. Vlado Perkovic, directeur van het George Institute en voorzitter van de jury, was de jury unaniem in zijn keuze voor de winnaar.

Er wordt nu gewerkt aan een werkend prototype en de hoop is dat volgend jaar de eerste dierproeven kunnen starten. Als die voorspoedig verlopen en er voldoende geld beschikbaar gevonden is, verwachten ontwerper en jury dat de eerste tests op mensen binnen twee tot drie jaar gedaan worden.

sterren Gepubliceerd: maandag 28-03-2016
Bron: dialysisprize | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • San, Walker
    29-03-2016 12:42

    Werkelijk fantastisch.
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »


Veelbelovende winnaar wedstrijd betaalbaar dialyseapparaat

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier