Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Veel zuivel drinken verlaagt risico op nierstenen'

Door Merel Dercksen 

Klik voor een vergroting

Meer calcium in de voeding verlaagt het risico op nierstenen, stellen twee wetenschappers van het Brigham and Women's Hospital in Boston. En het maakt daarbij niet uit of de calcium afkomstig is uit zuivel, of uit andere bronnen.

Omdat er een sterke correlatie is tussen de dagelijkse zuivelinname en de hoeveelheid calcium die iemand binnenkrijgt, tonen eerdere studieresultaten die een verband laten zien tussen lagere calciuminname en een hoger risico op nierstenen, in feite een verband tussen zuivelinname en niersteenrisico, aldus Eric Taylor en Gary Curhan.

Ze hebben onderscheid gemaakt tussen calcium uit zuivel, en calcium uit andere bronnen. Als bronmateriaal hebben ze de Health Professionals Follow-up Study, en de Nurses' Health Study I en II gebruikt, onderzoeken onder tienduizenden deelnemers die een heleboel data gegenereerd hebben.

Mannen van 60 jaar en ouder zijn niet meegenomen in deze studie, omdat de onderzoekers bij mannen eerder alleen een omgekeerd verband vonden tussen calcium en nierstenen als die mannen jonger dan 60 waren. Op basis van vragenlijsten hebben de onderzoekers de calciuminname met de voeding van de deelnemers bepaald. De gegevens hebben ze vervolgens gecorrigeerd voor zaken als BMI, leeftijd en andere factoren die van belang zijn voor het risico op nierstenen.

De 20% deelnemers die de meeste niet uit zuivel afkomstige calcium binnenkrijgen, krijgen grofweg een kwart minder vaak nierstenen dan de 20% die de minste niet uit zuivel afkomstige calcium binnenkrijgen, zien de onderzoekers. Ook bij calcium uit zuivel is er een dergelijk verband, al is het verschil daar iets minder groot.

Een hoge calciuminname met de voeding vertoont een onafhankelijk verband met een lager risico op nierstenen, of die calcium nou afkomstig is uit zuivel of uit andere bronnen, concluderen de onderzoekers. Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat de onderzoekspopulatie gemiddeld uit relatief gezonde (want werken) mensen bestond. Ook zijn er andere studies die juist vonden dat meer calcium het risico op nierstenen verhoogt.

sterren Gepubliceerd: woensdag 25-09-2013
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier