Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Veel vlees eten veroorzaakt nierstenen

Door Merel Dercksen 

Mensen die veel zuivel gebruiken, lopen geen verhoogd risico op nierstenen, ondanks de grote hoeveelheid calcium die ze daarmee binnenkrijgen. Maar mensen die veel vlees eten wel, schrijven Iraanse onderzoekers. En vooral als hun totale eiwitinname erg hoog of juist heel laag ligt.

De onderzoekers combineerden de registratie van patiŽnten met nierstenen door heel Iran met gegevens over de sociaal-economische ontwikkeling van de verschillende regio's. De voedingsgewoonten zijn sterk regionaal gebonden en hebben onder andere te maken met het inkomen van de inwoners en de mate van verstedelijking.

De onderzoekers vonden geen verband tussen nierstenen en de inname van calcium, zout, of zuivelproducten. Maar wel met de hoeveelheid vlees die mensen eten en de totale eiwitinname. In regio's waar veel vlees gegeten wordt, hebben de inwoners vaker last van nierstenen. De relatie met de totale hoeveelheid eiwit blijkt ingewikkelder: nierstenen komen vaker voor in regio's met een hoog aandeel eiwit in de voeding, maar ook in die waar juist weinig eiwitten gegeten worden. Maar in alle regio's waar relatief veel nierstenen voorkomen, is de verhouding van de hoeveelheid vlees tot de totale eiwitinname groter dan in de regio's waar de voeding gemiddelde hoeveelheden eiwit bevat en er weinig nierstenen voorkomen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-09-2009
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier