Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Veel vlees eten is slecht voor nierpatiŽnt

Door Gerard Kok 

Meer groente en fruit en minder vlees eten, voor nierpatiënten lijkt dat nog meer aan te bevelen dan voor de gemiddelde Nederlander. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat nierpatiënten die voedsel met een hoge zuurgraad (meer vlees en minder groente en fruit) eten een drie keer zo hoge kans op volledig nierfalen hebben als patiënten die een dieet met een lage zuurgraad volgen.

Dit blijkt uit recent Amerikaans onderzoek onder bijna 1.500 nierpatiënten die deelnamen aan de National Health and Nutrition Examination Survey III (NHANES III). NHANES III is een onderzoeksprogramma dat tot doel heeft gezondheid en voedingspatronen in de Verenigde Staten in kaart te brengen. De deelnemende nierpatiënten werden voor NHANES III gemiddeld 14 jaar gevolgd. Voor de gegevens over hun voeding werden de deelnemers geënquêteerd. Hieruit bleek dat patiënten die een voedsel met een hoge zuurgraad aten, een drie keer hoger risico op volledig nierfalen hadden dan patiënten met de laagste zuurgraad. Patiënten in het midden hadden een 1,8 keer zo hoge kans als de laagste groep.

Als ons voedsel een hoge zuurgraad heeft, dan blijft na vertering en stofwisseling zuur afval in ons lichaam achter (voedsel met een hoge zuurgraad wordt daarom ook wel 'zuurvormend' genoemd). Het tegenovergestelde van zuur is basisch. Ons lichaam is van nature een klein beetje basisch, en probeert dat zo te houden. Het zure afval wordt daarom zoveel mogelijk weer uitgescheiden (via de nieren). Voedsel verschilt in de mate van zuurvorming. Voorbeelden van zuurvormend voedsel zijn vlees en vis, terwijl groente en fruit vooral basenvormend zijn.

Dat een overmaat aan zuurvormend voedsel de nierfunctie verslechtert werd op grond van kleinere onderzoeken al vermoed, maar het is goed dat dit onderzoek hier nu heldere cijfers aan hangt: als je als nierpatiënt meer zuurvormend voedsel eet, heb je een hogere kans op nierfalen. Een gebalanceerd dieet met weinig vlees en vis, en veel groente en fruit, is dus aanbevolen voor nierpatiënten, zeker zolang die zich nog niet aan een kaliumbeperking hoeven te houden.

sterren Gepubliceerd: donderdag 19-02-2015
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • celeste Blankenzee , Amsterdam
  25-02-2015 10:28

  Klopt. 0.8 gram eiwit is de aanbeveling.plantaardige eiwitten zijn minder zuurvormend dan dierlijke eiwitten.

 • Dick de Bruijn, Purmerend
  25-02-2015 10:08

  Geldt dit alleen voor dierlijke eiwitten of zijn plantaardige eiwitten ook zuurvormend? Ik heb altijd begrepen dat de totale eiwitconsumptie niet meer da 0,8 gram x je ideale lichaamsgewicht mag zijn.

 • Celeste Blankenzee, Amsterdam
  24-02-2015 09:00

  is het niet zo dat zuurvormend voedsel zoals dierlijke eiwitten juist een lage PH ( 6,5
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


Veel vlees eten is slecht voor nierpatiŽnt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier