Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vaste wil en overtuiging

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Ik ben de laatste maanden erg druk met topsport.  De Tour en de Vierdaagse zijn volbracht, en dan nu weer de Olympische Spelen. Geen moment rust, maar zeer leerzaam. Ondanks alle rampen hebben 'onze' jongens zich onlangs kranig geweerd: 'een Spanjaard redde een Nederlandse bank' vond ik een prima grap.

Maar wie het afgelopen Wereldkampioenschap Voetbal heeft gevolgd en vooral de volksliederen, moet ook toen het gevoel hebben gekregen dat er iets in moet zitten: Willen helpt!  Bepaalde goeroes verklaren het leven volledig maakbaar. Als je maar wil! Vergelijk bijvoorbeeld eens de Nederlandse equipe met die van Italië.  'WIJ' waren hoog favoriet, maar het volkslied was eerder een aanfluiting dan een lied; wie zin had murmelde mee en anders maar niet. U kent het resultaat. Nee dan de Italianen, laag ingeschat, maar bij hun volkslied kreeg je kippenvel; de wil spatte er vanaf. En ze zijn er onverwacht ver mee gekomen.

Neuro Linguistisch Programmeren kwam naar ons toe vanuit Amerika en de bekendste verkondiger ervan destijds was Anthony Robins: jezelf voldoende stevig toespreken en in je mogelijkheden geloven, en 'alles sal reg kom'.  Een enthousiaste Nederlandse adept van hem was - is? - Emile de bakkerszoon uit Arnhem.  Hij verkondigde zijn boodschap van volstrekte knutselbaarheid van ieders leven het hele land door: als je maar gelooft in jezelf!  Zijn 'Tsjakka' galmt voor velen waarschijnlijk nog na.

De Amerikaanse dominee Billie Graham, vriend van presidenten, die af en toe  met dezelfde boodschap als gebedsgenezer door Nederland trok, was een vroege voorganger en mogelijke inspirator.  Slaagden zijn genezingen van echte ziekten niet, multiple sclerose bijvoorbeeld, dan lag het helaas altijd  aan het kleingeloof van de hoopvolle patiënt of partner en nooit aan de overtuigende genezer.  Een verborgen venijn dus: lukt het niet, dan is dat blijkbaar eigen falen.

Het meest recente positiviteitsgeloof, The Secret, heeft me opnieuw wakker geschud: je kan je gewenste bolide je toe-eigenen door geconcentreerd te willen.

Dat heb ik niet geprobeerd, zo'n flitsende auto zoek ik niet.  Maar twee of desnoods één gerepareerde eigen nier zou zeer welkom zijn.  Volgens jaarlijks aan Nanny herhaalde beloften moet ik het toch nog minstens twintig jaar volhouden. Dus waarom zou ik 'het' niet proberen, er moet toch iets in die overtuigingen zitten: zie de Italianen!  Ook al gaven de resultaten uit het verleden, in mijn omgeving althans, niet erg veel hoop: niet geschoten is altijd mis! Al tijden concentreer ik me daarom ieder rustig moment - tijdens de dialyse of in bed - op stamcellen en stuur deze via de nierslagaders in de goede richting met als doel die twee gerepareerde nieren. Maar tot nu toe zonder meetbaar succes. Fout bedacht blijkbaar. Het ligt niet aan mijn gebrek aan geloof, maar volgens 'Daily Alert' van Niernieuws volg ik de verkeerde weg.  De nierweefselvormende stamcellen blijken rond de geboorte hun herstellend vermogen al te hebben verspeeld en geven het na implantatie snel op: er ontbreken bepaalde eiwitten.  Genetisch aangepaste niercellen blijken veelbelovender. Voorlopig alleen bij ratten! Maar toch...

Hoe nu dus verder? Genetisch geknutsel beheers ik niet.  Misschien nanobiologie? Vol beloften, wie weet. Opgeven mag niet, onder het motto: 'beloofd is beloofd'.  Als de nieuwe inzichten helderder worden dan stap ik graag weer in. Het houdt me bovendien gefocust en de berusting verre. Mocht ik de juiste weg ontdekken, dan laat ik het u graag weten. Maar voorlopig blijft het nog wel even dialyse denk ik, onder andere om zulke mooie plaatjes te kunnen (laten) schieten. Mooi dat dialyse bestaat. Positief denken helpt zeker ook!!

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 21-07-2012 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier