Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Van Klink naar Schippers, prikkels en pegels

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Foto: Ministerie van VWS

Edith Schippers

Met Edith Schippers (VVD) heeft het ministerie van VWS een doorgewinterd politica in de top gekregen. Terwijl Ab Klink tenminste nog socioloog was, studeerde Schippers (46) politicologie. Haar specialiteit is dus de politiek en niet zozeer de gezondheidszorg.

Jarenlang was ze vicefractievoorzitter van de VVD en woordvoerder voor gezondheidszorg. En nu dus, als beloning voor haar hulp aan Rutte bij de formatie, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Samen met Hans Hoogervorst was Schippers in 2003 een van de drijvende krachten achter de nieuwe zorgverzekeringswet. De nieuwe minister is dan ook een voorstander van de vrije markt in de zorg en staat positief tegenover de toenemende macht van de zorgverzekeraars.

In NRC Handelsblad zei Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) enige tijd geleden dat Schippers een 'vrouw met twee gezichten' is. Een aardige, aimabele vrouw die 'een keihard en asociaal programma' uitdraagt. En Frank Heemskerk (PvdA) vindt Schippers een erg goed politicus, maar 'soms wel erg klinisch'. Er was, vertelt hij, weinig ruimte voor verplegers of kwetsbare patiŽnten. 'Het ging erg veel over prikkels en pegels.'

De nieuwe minister is ervan overtuigd dat mensen die geen gebruik maken van de zorg, daaraan minder zouden moeten bijdragen. Maar dat dat betekent dat degenen die, chronisch, afhankelijk zijn van die zorg dan meer gaan betalen, bestrijdt ze glashard.

Vooralsnog is het natuurlijk afwachten, maar als de voortekenen niet bedriegen, raken chronisch zieken van de regen in de drup. Misschien verlangen ze straks zelfs terug naar Ab Klink. De man die de opbrengst van zijn afscheidsreceptie, waar hij om donaties vroeg in plaats van cadeaus, weggaf aan de stichting Hulphond. De stichting gaat van die 1380 Euro een puppy aanschaffen met de naam 'Ab'.

Een mooi afscheidsgebaar van Klink. Daar zal tenminste ťťn chronisch zieke nog veel plezier aan gaan beleven.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 29-10-2010 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier