Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Van chronisch zieken voelt 80 procent zich eenzaam'

Door Jeroen van Setten 

wij van wc-eend adviseren wc-eend

'Bijna 8 op de 10 langdurig zieken voelt zich eenzaam. Ze zijn veel thuis en doen minder makkelijk mee aan sociale activiteiten.' Dat meldt het nieuwe sociale netwerk ContactDays voor langdurig zieken, dat onderzoek deed naar haar eigen doelgroep. 'Maar,' stellen ze, '86% geeft aan dat het contact met vrienden en familie hen gelukkiger maakt.'

Langdurig zieken voelen zich meer op zichzelf aangewezen en ervaren het contact met dierbaren als een belangrijk wapen tegen eenzaamheid. Hulp en aandacht van anderen dragen sterk bij aan hoe gelukkig de zieke zich voelt. Het is een onmisbare manier voor zieken om zich ‘door de ziekte heen’ te slepen. Vrijwel alle zieken (94%) merken dat ze door hun ziekte minder makkelijk aan sociale activiteiten deelnemen. Samen met thuiszitten is dit de meest genoemde oorzaak dat 76% van de zieken zich soms eenzaam voelt. Het sociale leven verplaatst zich vaak letterlijk naar het huis van de zieke. Voor gezelligheid is de zieke vaak sterker afhankelijk van de mensen die hem of haar komen opzoeken.

Voor 84% van de zieken geldt dat het contact met hun omgeving waardevoller en persoonlijker is geworden. Dit komt doordat ze met levensvragen kampen, zich meer openstellen voor anderen en vaker persoonlijke zaken bespreken. Ze waarderen kaartjes en e-mails, bezoek van vrienden en familie, en gaan graag mee wandelen of uit eten. Tot zover het onderzoek.

Volgens ContactDays is de conclusie dat ContactDays een onmisbare aanvulling is op de tsunami van sociale netwerksites die ons momenteel overspoelt. Oprichter Octave Regout zag het licht toen zijn schoonmoeder ziek werd: 'Ik merkte dat het onderhouden van sociale contacten heel belangrijk is voor zieken en hun omgeving. Ik wilde het contact in zo’n moeilijke tijd vereenvoudigen, om zo te voorkomen dat de zieke in een sociaal isolement terechtkomt.'

Uit het persbericht wordt niet duidelijke waarom ContactDays meer biedt dan bijvoorbeeld FaceBook waar al heel veel chronisch zieken gebruik van maken. Maar voor wie het eens wil proberen is het aanmaken van een account gratis. Wie meer wil zoals meer opties in het rooster en meer opslagcapaciteit om foto’s en video’s te plaatsen gaat 45 Euro per jaar of 5 Euro per maand betalen. 

sterren Gepubliceerd: woensdag 26-10-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Ruudje
    26-10-2011 13:03

    We krijgen de keus! Want wat lees ik zojuist?

    Het Astma Fonds, ReumapatiŽntenbond en de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) lanceren vandaag gezamenlijk de patiŽntencommunity Iemandzoalsik.nl.

    De community is een social mediaplatform voor mensen met een chronische ziekte en hun omgeving. Hiermee willen de verenigingen inspringen op de trend dat steeds meer chronisch zieken zich frequent op sociale media bevinden.
'Stoppen met roken ook beter voor je nieren'

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op. Allereerst, wat is het biologische mechanisme achter de verslechterende nierfunctie? En ten tweede, waarom lijken nefrologen nog zo weinig te doen om nierpatiënten te helpen stoppen met roken?

In een recent artikel proberen de Gentenaren beide vragen te beantwoorden. Ten bewijze van de eerste vraag noemen zij een groot aantal bevindingen, variërend van een aantal moleculaire processen in de nieren waarvan inmiddels bekend is dat zij negatief beïnvloed worden door roken, tot de vaststelling dat baby's van rokende moeders een grotere kans hebben op nierproblemen later, omdat hun nieren niet helemaal zijn volgroeid.

Lees meer »

Respijtzorg noodzakelijk voor partners thuishemodialysepatiŽnten »

De Opvatting van Paul Erkens Partners en mantelzorgers: mogen zij ook een keertje weg? Mijn antwoord daarop is 'ja zeker'! De vraag is hoe. Ik hoop dat mijn onderstaande verhaal herkenbaar is, of minstens de broodnodige discussie in gang kan zetten om dit mogelijk te maken voor de toekomst. Sinds mijn geboorte heb ik een genetische afwijking die maakt dat je zowel nierpatiënt, als blind kunt worden. Met deze combinatie ben ik aan de slag gegaan om een leven op te bouwen.

Lees meer »

Aan de dialyse door langdurig lithiumgebruik »

Onderstaand ervaringsverhaal is ingezonden door een lezer. Hij waarschuwt ermee voor ernstig nierfunctieverlies door lithiumgebruik en benadrukt dat, zoals in zijn geval helaas is gebeurd, ook na beëindigen van de behandeling het nierfunctieverlies kan doorzetten. We hebben het artikel geanonimiseerd maar de namen van de instelling en de bedoelde psychiater zijn bij de redactie bekend. "In 2001 was ik onder behandeling van een psychiater bij een GGZ-instelling in Overijssel.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier