Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vaker zorgvuldige verwijdering niertumor, maar kan beter

Door Merel Dercksen 

Voor veel patiŽnten met nierkanker is het beter alleen het aangetaste deel van de nier te verwijderen, dan de hele nier. Dat gebeurt ook steeds meer. Maar nog steeds niet zo vaak als dat zou kunnen, meldden onderzoekers tijdens het jaarlijks congres van de American Urological Association.

Als er geen uitzaaiingen zijn, hebben patiŽnten met niercelcarcinoom betere kansen wanneer er een partiŽle nefrectomie uitgevoerd wordt, dan wanneer de hele nier verwijderd wordt. Toch is dat laatste lange tijd gebruikelijk geweest. Dr. Maxine Sun van het universiteitsziekenhuis in Montreal (Canada) en collega's analyseerden de gegevens van bijna 50.000 patiŽnten in de VS met niercelcarcinoom zonder uitzaaiingen.

Bij bijna een op de vijf van deze patiŽnten was een partiŽle nefrectomie uitgevoerd. Hier was ook een duidelijke stijging in te zien: in 1998 ging het nog om 7 procent van alle operaties, in 2007 om ruim een kwart. Het aandeel gedeeltelijke nierverwijderingen is in tien jaar dus bijna vier keer zo groot geworden. De patiŽnten die deze ingreep ondergingen waren vaak jonger en in een academisch ziekenhuis onder behandeling. Vooral bij tachtigers wordt nog veel vaker de aangetaste nier volledig verwijderd.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 20-05-2011
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier