Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vaker controleren bijschildklier soms zinvol

Door Gerard Kok 

HyperparathyreoÔdie is een vaak voorkomende complicatie bij hemodialysepatiŽnten. Het is van belang deze complicatie tijdig te onderkennen, aangezien ze gepaard gaat met een verhoogd risico op overlijden. In Japan test men hemodialysepatiŽnten daarom vaak, vaker dan de internationale richtlijnen aangeven. In sommige gevallen blijkt dat nuttig, zo blijkt uit recent Japans onderzoek.

HyperparathyreoÔdie betekent dat de bijschildklieren te veel parathormoon (PTH) produceren. Bij primaire hyperparathyreoÔdie is dit het gevolg van een probleem in de bijschildklieren zelf, maar de hyperparathyreoÔdie die voorkomt bij hemodialysepatiŽnten is vrijwel altijd secundair: het gevolg van een te lage calciumspiegel, vitamine-D-gebrek, of de onderliggende nierziekte.

Het Japanse onderzoek omvatte bijna 3300 hemodialysepatiŽnten met hyperparathyreoÔdie. Een deel van de patiŽnten werd net zo vaak gemonitord als de internationale richtlijnen voorschrijven, een ander deel ongeveer twee keer zo vaak, en het laatste deel ongeveer vier keer zo vaak. Gemeten werden calcium, fosfaat en PTH. Voorts werd bijgehouden of patiŽnten op basis van deze metingen medicatie kregen ter behandeling van hyperparathyreoÔdie.

Uiteindelijk bleek dat het frequent meten van deze waarden zin heeft voor patiŽnten van wie de mineraalspiegels niet goed zijn: dan kan snel met medicatie worden gestart. Voor patiŽnten met goede waarden is vaker meten niet zo nuttig.

sterren Gepubliceerd: woensdag 09-03-2016
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Vaker controleren bijschildklier soms zinvol

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier