Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vakantie

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Vakantie betekent verre einders verkennen en onbekende gezichten ontmoeten. Vreemde vakantie-gezichten hoefden we in SERENA niet ver te zoeken, ze kwamen naar ons toe. In de 'salle d' attente' (wachtkamer) zaten verscheidene korte en zéér korte vakantiepantalons, soms alleen gecompleteerd door een 'hemmetje' én een roodbruin hoofd erboven: zonzoekers die en passant even kwamen dialyseren. Zelfs hadden we een tijdje twee dames met hoofddoekjes in ons gezelschap. Waarschijnlijk op familiebezoek; een strandvakantie paste niet goed in het beeld. Voor de verre einders was daarentegen persoonlijke actie nodig of een rijke fantasie.

Ikzelf ben natuurlijk ook voor langere tijd - géén weekje of twee - weggeweest. Tot onze volle tevredenheid en vermoeienis, zowel van Nanny als van mijzelf. U weet al van Nanny: veel vrienden, familie en bekenden ontmoet, een paar feesten gevierd én veel te prachtig weer beleefd. Verder gedialyseerd in een prettige omgeving. Blij dat we het avontuur aangedurfd hebben. Het smaakte naar meer, maar niet meteen: eerst even uitrusten.

Meerdere patienten en medische personeelsleden zijn onlangs in ons voetspoor naar 'elders' geweest. Dit was bijvoorbeeld te merken aan het tijdelijk verschijnen en weer verdwijnen van, bovengenoemde, 'nieuwe' collega-patiënten en de vervangsters van de dames 'picadores'. Én aan de blijmoedig invallende nefrologen uit Marseille aan mijn bed (géén dialyse zonder specialist!). Onze medisch geschoolde vakantiegangsters bleken opvallend vaak die verre einders bij ouders of schoonouders te hebben gezocht. De terugkerende autochtone nefrologen waren wat minder mededeelzaam. Eerlijk gezegd heb ik ook niet expliciet naar hun reisdoelen geïnformeerd.

De meetbare invloed van vakantiegangers beperkte zich natuurlijk niet alleen tot de salle d'attente, maar was ook 'naastgelegen'. Mijn buurman en zijn 'kopman' waren, evenals ik destijds, plotseling ongevraagd op vakantie. De ene drie weken naar 'Ile de Réunion' en de andere twee weken naar de Atlantische kust. Die bedden staan dan écht niet lang leeg, want SERENA is een commercieel werkend centrum.

De Staat springt niet bij bij een déficiet. Dus had ik voor kortere of langere tijd nieuwe buren waarvan mij pas tijdens de 'ligging' duidelijk werd of ze langer of korter dan ik moesten spoelen. Wat uiteraard hoogst belangrijk is: iemand die vijf uur moest vol maken werd vóór mij (4,5 h.) aangesloten en iemand met slechts behoefte aan vier uur dialyseren nà mij. En dat maakt rond één uur 's nachts het verschil uit van een kwartier tot een half uur eerder of later thuis en in bed. En dat betekende ook dat ik, óf Nanny nog wakker aantrof, of dat ik heel stilletjes onder zeil moest zien te gaan. NIET STOREN!

Ik besef natuurlijk heel goed, dat ik mijn buren met bijna twee maanden vakantie minstens zo zwaar - en waarschijnlijk nog gevarieerder - heb verrast. Ze bleken desondanks verheugd en nieuwsgierig om me terug te zien. En eerlijk gezegd, brengt een beetje variatie zowel tijdens het wachten, als op zaal wat leven in de brouwerij. Nieuwe verhalen en filosofieën: de wereld blijkt (in tijd en ruimte) toch groter dan de eigen bekende leefomgeving. Je weet zoiets natuurlijk best, maar af en toe een opfrisser kan geen kwaad. Ik hoop dat ook úw vakantie en ontvangst thuis goed en aangenaam was.

À la prochaine,

Ad

sterren Gepubliceerd: zaterdag 17-09-2011 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier