Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vage buikpijn bij kinderen kan duiden op nierstenen

Door Jeroen van Setten 

Veel kinderen met nierstenen vertonen niet de klassieke symptomen die gepaard gaan met de aandoening, zoals pijnlijk en bloederig plassen. Dat blijkt uit een recente studie.

Dr. Cesare Polito en zijn mede-onderzoekers bestudeerden 100 patiŽnten, in de leeftijd van 3 tot 18 jaar, met recidiverende buikpijn en nierstenen. In het tijdschrift Pediatrics schrijven ze, dat meer dan de helft - 53 procent - geen geschiedenis van pijnlijk of bloederig plassen had en maar ongeveer een derde bloed in de urine had op het moment dat een arts ze zag.

De meeste kinderen klagen ook niet over de flankpijn die meestal wordt geassocieerd met nierstenen. Er was meestal alleen sprake van een algemene vage pijn in de buik.

De boodschap van het onderzoek: Artsen en ouders, moeten nierstenen in hun overwegingen meenemen bij kinderen met recidiverende buikpijn. Vooral als er sprake is van nierstenen in het gezin, zelfs als van pijnlijk plassen of bloedplassen geen sprake is.

sterren Gepubliceerd: donderdag 12-11-2009
Bron: Pediatrics | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier