Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'UZ Leuven zou Facebooknieren juist moeten toejuichen'

Door Redactie NierNieuws 

Erardo Kea

Een Belgische vader mag van het UZ Leuven geen nieuwe nier ontvangen 'omdat hij die via Facebook heeft gevonden'. Erardo Kea uit Almere begrijpt daar niets van. Kea ontving zelf kortgeleden een nier dankzij een vergelijkbare Facebookactie in Nederland. De argumenten die het Belgische ziekenhuis gebruikt en die op deze site worden ondersteund door dr. Frank Dor van het Erasmus MC in Rotterdam, zijn volgens hem stuk voor stuk onterecht.

Geen schoonheidswedstrijd
Het argument dat sprake kan zijn van een schoonheidswedstrijd is volgens Erardo Kea uit de lucht gegrepen 'Had ik het meest aansprekende uiterlijk of het meest aangrijpende verhaal,' vraagt hij retorisch. 'Ik weet zeker van niet, ik was ten tijde van mijn oproep 47 jaar en door mijn nierfalen, ik had een nierfunctie van 3%, zag ik er opgeblazen uit, niet bepaald een fotomodel dus.'

Financiële druk
Ook het argument dat sprake zou kunnen zijn van financiële of andere druk op de donor acht Kea onjuist: 'op mijn Facebookactie kreeg ik een aanbod van 64 potentiële donoren. Zonder enige druk.' Volgens Kea is er in financieel opzicht geen verschil tussen de buurman en een Facebookdonor: 'dus als je via Facebook kennismaakt met een donor dan zou er een financiële vergoeding aan ten grondslag kunnen liggen. Klopt, dat kan, maar dat zou bij de buurman, je goede vriend van het voetbal, je oom, zelfs je broer of vader ook zo kunnen zijn.'

Druk binnen het gezin
Erardo Kea gelooft zelfs dat die druk eerder minder dan meer is bij iemand die via het internet een nier aanbiedt. 'Je kent elkaar immers via Facebook, er is geen familiaire, emotionele band of verdere relatie tot de donor. Dat er druk wordt uitgeoefend zie je juist vaak in de familiaire relatie en dan met name bij de allochtone gezinnen waarbij de hiërarchie sterker aanwezig is dan bij autochtone gezinnen. De vader, hoofd van het gezin, wijst een persoon binnen het gezin aan die een nier af moet gaan staan aan een andere persoon binnen het gezin. Moet je dan dus gaan zeggen dat als een allochtoon gezin aan komt zetten met een donor binnen de familie dat er wel druk zal worden uitgeoefend en dat je daarom geen transplantatie uitvoert? Ik denk toch van niet.'

Wachtlijst korter
Tenslotte zegt Kea, is het ultieme argument voor dergelijke transplantaties dat de wachtlijst per definitie een persoon korter wordt. Anderen komen daarna dus eerder aan de beurt. En, stelt hij tenslotte: 'ik vraag me serieus af of de artsen al deze argumenten om geen transplantaie uit te voeren ook zouden hanteren als het henzelf, hun vrouw of hun kind betrof.'

sterren Gepubliceerd: zaterdag 21-03-2015 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jan Mucha
  24-03-2015 22:42

  Ik zou graag door een van de ruim 60 eventuele donoren benaderd willen worden . Ik ben drie jaar nle dialysepatiŽnt en wordt met de dag zieker en krijg steeds ernstigere hartklachten. Ik wacht liever een halfuur op de trein dan nog twee jaar op een nier!
  Bel of mail me en redt mijn leven. Dank U.
  Jan Mucha 06 15381396 muchajan21081950@gmail.com

 • Roel, Schiplaken
  21-03-2015 21:52

  Hallo Erardo, hier de Papa van uw verhaal ik zou het niet mooier kunnen uitleggen maar klopt voor 100% dank voor de steun.
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


'UZ Leuven zou Facebooknieren juist moeten toejuichen'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier