Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'UZ Leuven zou Facebooknieren juist moeten toejuichen'

Door Redactie NierNieuws 

Erardo Kea

Een Belgische vader mag van het UZ Leuven geen nieuwe nier ontvangen 'omdat hij die via Facebook heeft gevonden'. Erardo Kea uit Almere begrijpt daar niets van. Kea ontving zelf kortgeleden een nier dankzij een vergelijkbare Facebookactie in Nederland. De argumenten die het Belgische ziekenhuis gebruikt en die op deze site worden ondersteund door dr. Frank Dor van het Erasmus MC in Rotterdam, zijn volgens hem stuk voor stuk onterecht.

Geen schoonheidswedstrijd
Het argument dat sprake kan zijn van een schoonheidswedstrijd is volgens Erardo Kea uit de lucht gegrepen 'Had ik het meest aansprekende uiterlijk of het meest aangrijpende verhaal,' vraagt hij retorisch. 'Ik weet zeker van niet, ik was ten tijde van mijn oproep 47 jaar en door mijn nierfalen, ik had een nierfunctie van 3%, zag ik er opgeblazen uit, niet bepaald een fotomodel dus.'

Financiële druk
Ook het argument dat sprake zou kunnen zijn van financiële of andere druk op de donor acht Kea onjuist: 'op mijn Facebookactie kreeg ik een aanbod van 64 potentiële donoren. Zonder enige druk.' Volgens Kea is er in financieel opzicht geen verschil tussen de buurman en een Facebookdonor: 'dus als je via Facebook kennismaakt met een donor dan zou er een financiële vergoeding aan ten grondslag kunnen liggen. Klopt, dat kan, maar dat zou bij de buurman, je goede vriend van het voetbal, je oom, zelfs je broer of vader ook zo kunnen zijn.'

Druk binnen het gezin
Erardo Kea gelooft zelfs dat die druk eerder minder dan meer is bij iemand die via het internet een nier aanbiedt. 'Je kent elkaar immers via Facebook, er is geen familiaire, emotionele band of verdere relatie tot de donor. Dat er druk wordt uitgeoefend zie je juist vaak in de familiaire relatie en dan met name bij de allochtone gezinnen waarbij de hiërarchie sterker aanwezig is dan bij autochtone gezinnen. De vader, hoofd van het gezin, wijst een persoon binnen het gezin aan die een nier af moet gaan staan aan een andere persoon binnen het gezin. Moet je dan dus gaan zeggen dat als een allochtoon gezin aan komt zetten met een donor binnen de familie dat er wel druk zal worden uitgeoefend en dat je daarom geen transplantatie uitvoert? Ik denk toch van niet.'

Wachtlijst korter
Tenslotte zegt Kea, is het ultieme argument voor dergelijke transplantaties dat de wachtlijst per definitie een persoon korter wordt. Anderen komen daarna dus eerder aan de beurt. En, stelt hij tenslotte: 'ik vraag me serieus af of de artsen al deze argumenten om geen transplantaie uit te voeren ook zouden hanteren als het henzelf, hun vrouw of hun kind betrof.'

sterren Gepubliceerd: zaterdag 21-03-2015 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jan Mucha
  24-03-2015 22:42

  Ik zou graag door een van de ruim 60 eventuele donoren benaderd willen worden . Ik ben drie jaar nle dialysepatiŽnt en wordt met de dag zieker en krijg steeds ernstigere hartklachten. Ik wacht liever een halfuur op de trein dan nog twee jaar op een nier!
  Bel of mail me en redt mijn leven. Dank U.
  Jan Mucha 06 15381396 muchajan21081950@gmail.com

 • Roel, Schiplaken
  21-03-2015 21:52

  Hallo Erardo, hier de Papa van uw verhaal ik zou het niet mooier kunnen uitleggen maar klopt voor 100% dank voor de steun.
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »


'UZ Leuven zou Facebooknieren juist moeten toejuichen'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier