Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

UZ Gent voert 1500ste niertransplantatie uit

Door Jeroen van Setten 

In het Universitair Ziekenhuis Gent is de 1500ste niertransplantatie uitgevoerd. De eerste dateert van bijna 46 jaar geleden, in augustus 1964. In de laatste zes jaar werden vijfhonderd van die 1500 transplantaties uitgevoerd. Dat komt neer op 80 tot 90 patiŽnten per jaar.

Van de 1500 niertransplantaties werden er meer dan honderd uitgevoerd in combinatie met een pancreastransplantatie. Zeventig transplantaties werden verricht met een nier van een levende donor. In deze categorie voert het UZ Gent de meeste ingrepen in BelgiŽ uit; dit jaar waren er bijvoorbeeld al zeven. Deze donatieprocedure, die in Nederland tegenwoordig het meest voorkomt, geeft gemiddeld betere resultaten en biedt de kans om patiŽnten te transplanteren voor ze met dialyse moeten starten.

Het aantal niertransplantatieprocedures in het UZ Gent blijft toenemen, met op zich uitstekende resultaten. Toch loopt de laatste twintig jaar de kwaliteit van de organen van overleden donoren terug, meldt het ziekenhuis. Die donoren worden namelijk steeds ouder en overlijden ook meer dan vroeger aan beroertes (cerebrovasculaire accidenten of CVA) dan bij ongevallen, waardoor nieren niet altijd bruikbaar zijn voor transplantatie.

In BelgiŽ komen elk jaar ongeveer 450 nieren van overleden personen beschikbaar. Het UZ Gent gebruikt daarvan ongeveer 20 ŗ 25% en is daarmee het tweede grootste transplantatiecentrum in dat land.

sterren Gepubliceerd: woensdag 28-07-2010
Bron: UZ Gent | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier