Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Uw Eigen Koers of Baxters Route?

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

'Dit is een initiatief van Baxter' staat er tegenwoordig in vrijwel onzichtbare lettertjes onder de website Mijn Eigen Koers. Een site die zich richt op nierpatiŽnten en al vele jaren op een semi-persoonlijke manier te werk gaat. Een aantal patiŽnten houdt ook een weblog bij op Mijn Eigen Koers, waarin ze vertellen over van alles en nog wat en speciaal over dialyse.

Baxter denkt door de 'neutrale' inhoud de gedragscode tegen het maken van reclame voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen gericht op patiŽnten te omzeilen. Maar anders dan de democratische naam van de site doet vermoeden is Mijn Eigen Koers voornamelijk erg enthousiast over peritoneaal dialyse.

Over deze vorm van dialyse weet de site niet meer dan drie nadelen op te sommen en worden we meteen verrast met een paar opbeurende filmpjes. Het lijstje van nadelen van hemodialyse is twee keer zo lang en verwijst meteen door naar een andere, neutralere, site van Baxter.

Kortom, spoelen via het buikvlies heeft voornamelijk voordelen volgens Mijn Eigen Koers. En dat Baxter daarvoor graag alle spullen levert is vanzelfsprekend zuiver toeval.

Nog daargelaten dat de site weinig of niets toevoegt aan het aanbod dat er op internet al op dit gebied bestaat, zou hij uit de lucht gehaald moeten worden. Simpelweg omdat er sprake is van reclame gericht op de consument van door artsen voorgeschreven medische hulpmiddelen. En dat, hebben we afgesproken, mag niet in Nederland.

sterren Gepubliceerd: zondag 22-08-2010
Bron: Code Publieksreclame voor Geneesmiddelen | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Ruudje, Utrecht
  29-11-2010 11:25

  "De opzet was nierpatiŽnten hun ervaringen te laten delen met anderen omdat lotgenotencontact bij de dialysecentra node werd gemist".
  Vast, maar wel met als doel een grotere naamsbekendheid en uiteindelijk meer winst voor Baxter. Mensen blijven maar in dit soort dingen trappen. Onbegrijpelijk.

 • Petra, Bussum
  29-11-2010 11:17

  Heb zelf jaren meegedaan aan Mijn Eigen Koers maar nooit medicijnnamen gebruikt. Baxter bemoeit zich ook niet met de inhoud van de logs.
  De opzet was nierpatienten hun ervaringen te laten delen met anderen omdat lotgenotencontact bij de dialysecentra node werd gemist.
  Begrijp deze actie dan ook niet.

 • Gerard
  22-08-2010 17:05

  Kan allemaal wel waar zijn maar ik kijk graag naar de portretten op deze website. Het versterkt het gevoel/de gedachte dat er nog best wat mogelijk is met een nierziekte!
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier