Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

UMC Groningen gaat leefstijladvies aan patiŽnten geven

Door Redactie NierNieuws 

Het UMC Groningen start in een pilot met het aanbieden van leefstijladviezen aan patiënten. Daarvoor ontwikkelde het ziekenhuis de leefstijlwijzer. Een leefstijlcheck die bestaat uit een aantal vragen over bewegen, eten en roken en een gericht advies over een gezonde leefstijl. Doel van het advies is bewustwording van het belang van gezonde leefstijl en preventie van ziekte. Aan veel zogenaamde welvaartsziekten zoals diabetes type 2 ligt een ongezonde leefstijl ten grondslag.

De UMCG Leefstijlwijzer gaat van start in de poli Revalidatiegeneeskunde / Plastische Chirurgie. Er is een speciale balie ingericht, waar bezoekers van de poli zich kunnen aanmelden voor een leefstijlcheck. De balie wordt bemenst door een leefstijladviseur. Aan de hand van antwoorden op vragen over eten, bewegen en roken en gegevens als lengte en gewicht krijgt de deelnemer een gericht leefstijladvies. De leefstijladviseurs kunnen hen begeleiden bij het volgen van het advies. Deelname is gratis, anoniem en vrijblijvend. De uitkomsten zijn ook alleen beschikbaar voor de betreffende patiënt. Hij of zij krijgt leefstijladviezen mee en informatie over een gezonde leefstijl.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het UMCG benadrukte bestuursvoorzitter Jos Aartsen het belang van preventie al: 'We krijgen in 2030 te maken met zeven miljoen chronisch zieken, een kwart van de bevolking die ouderenzorg nodig heeft en een verdubbeling van de zorgkosten. Ook besteden we tegen die tijd zo'n veertig procent van het modaal inkomen aan zorgkosten. Dat kan zo niet doorgaan. Om de zorg ook financieel gezond te houden is er maar één oplossing en dat is preventie en vroege opsporing van ziekte.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 01-03-2017 | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »


UMC Groningen gaat leefstijladvies aan patiŽnten geven

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier