Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Uitkomst meting nierfunctie verschilt per laboratorium

Door Gerard Kok 

De nierfunctie wordt tegenwoordig meestal geschat op basis van het creatinineniveau in het bloed. Kleine verschillen in de hoogte van het niveau kunnen daarbij grote gevolgen hebben voor de patiënt: een iets hogere spiegel kan een iets lagere nierfunctie en daarmee mogelijk diagnose van een nierziekte betekenen. Ondanks pogingen tot standaardisatie, blijken verschillende laboratoria nog steeds tot afwijkende uitkomsten te komen, zo blijkt uit Canadees onderzoek.

Er zijn ruwweg twee gangbare methoden om het creatinineniveau in het bloed te bepalen: de methode van Jaffe, en de enzymatische methode. De methode van Jaffe is goedkoper, maar heeft meer te lijden van interferentie dan de enzymatische methode. Interferentie betekent dat andere stoffen dan creatinine de uitkomst beïnvloeden, en dat de uitkomst dus niet helemaal precies is.

Voor het Canadese onderzoek werden bloedmonsters van 53 patiënten met uiteenlopende nierfunctie in kleinere porties gesplitst en naar verschillende laboratoria gestuurd. Met behulp van de uitkomsten werd de eGFR (estimation Glomerular Filtration Rate, een schatting voor de nierfunctie) bepaald. Hieruit bleek dat laboratoria die de methode van Jaffe hanteerden doorgaans op een hoger creatinineniveau, en daarmee een lagere nierfunctie, uitkwamen dan de laboratoria die de enzymatische methode gebruikten. De Jaffe laboratoria classificeerden ook meer bloedmonsters als afkomstig van nierpatiënten (filtratie < 60 ml/min), 60 om 39 procent.

Afhankelijk van de gebruikte methode blijkt de gemeten creatininespiegel dus wat hoger of lager te zijn, terwijl een correcte bepaling van de hoogte van de spiegel van belang is voor de correcte diagnose van nierproblemen. Volgens de onderzoekers is het noodzakelijk dat er vooruitgang wordt geboekt bij de bepaling van het creatinineniveau om te zorgen dat diagnoses correct worden gedaan, onafhankelijk van het laboratorium waar het bloed van de patiënt wordt onderzocht.

sterren Gepubliceerd: donderdag 17-11-2016
Bron: Clinical Journal of the ASN | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum- Zweden
    21-11-2016 12:01

    En dan speelt volgens mij ook nog mee wat de patiŽnt gegeten heeft: pannenkoeken met zoetigheid of ietsje meer dan 100 gram vlees. Is er geen betrouwbare test?
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »


Uitkomst meting nierfunctie verschilt per laboratorium

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier