Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Uitkomst meting nierfunctie verschilt per laboratorium

Door Gerard Kok 

De nierfunctie wordt tegenwoordig meestal geschat op basis van het creatinineniveau in het bloed. Kleine verschillen in de hoogte van het niveau kunnen daarbij grote gevolgen hebben voor de patiënt: een iets hogere spiegel kan een iets lagere nierfunctie en daarmee mogelijk diagnose van een nierziekte betekenen. Ondanks pogingen tot standaardisatie, blijken verschillende laboratoria nog steeds tot afwijkende uitkomsten te komen, zo blijkt uit Canadees onderzoek.

Er zijn ruwweg twee gangbare methoden om het creatinineniveau in het bloed te bepalen: de methode van Jaffe, en de enzymatische methode. De methode van Jaffe is goedkoper, maar heeft meer te lijden van interferentie dan de enzymatische methode. Interferentie betekent dat andere stoffen dan creatinine de uitkomst beïnvloeden, en dat de uitkomst dus niet helemaal precies is.

Voor het Canadese onderzoek werden bloedmonsters van 53 patiënten met uiteenlopende nierfunctie in kleinere porties gesplitst en naar verschillende laboratoria gestuurd. Met behulp van de uitkomsten werd de eGFR (estimation Glomerular Filtration Rate, een schatting voor de nierfunctie) bepaald. Hieruit bleek dat laboratoria die de methode van Jaffe hanteerden doorgaans op een hoger creatinineniveau, en daarmee een lagere nierfunctie, uitkwamen dan de laboratoria die de enzymatische methode gebruikten. De Jaffe laboratoria classificeerden ook meer bloedmonsters als afkomstig van nierpatiënten (filtratie < 60 ml/min), 60 om 39 procent.

Afhankelijk van de gebruikte methode blijkt de gemeten creatininespiegel dus wat hoger of lager te zijn, terwijl een correcte bepaling van de hoogte van de spiegel van belang is voor de correcte diagnose van nierproblemen. Volgens de onderzoekers is het noodzakelijk dat er vooruitgang wordt geboekt bij de bepaling van het creatinineniveau om te zorgen dat diagnoses correct worden gedaan, onafhankelijk van het laboratorium waar het bloed van de patiënt wordt onderzocht.

sterren Gepubliceerd: donderdag 17-11-2016
Bron: Clinical Journal of the ASN | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum- Zweden
    21-11-2016 12:01

    En dan speelt volgens mij ook nog mee wat de patiŽnt gegeten heeft: pannenkoeken met zoetigheid of ietsje meer dan 100 gram vlees. Is er geen betrouwbare test?
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »


Uitkomst meting nierfunctie verschilt per laboratorium

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier