Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Uit onverwachte hoek

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Het is zomaar een dag in het jaar 2009 en Bakkerij Nol op de Dorpsstraat verkoopt vanaf vandaag krentenbollen voor de halve prijs. Hij doet dat omdat die opdringerige Hil van de Spaarnestraat om de hoek de bollen telkens iets goedkoper verkoopt dan hij de zijne. Als de volgende dag Hil met zijn bollen weer net iets lager gaat zitten dan Nol en de dorpsbewoners allemaal om de hoek hun dagelijks krentenbollen lekker goedkoop gaan halen is voor de vrouw van Nol de maat vol.

Ze gaat op de thee bij de Hils echtgenote en doet een voorstel: Laten we gaan samenwerken, dan hoeven we niet steeds meer toe te leggen op die bollen en jouw man kan zich concentreren op het volkoren brood waar hij zo goed in is en wij op het suikerbrood. En het allermooiste is: we houden de prijzen lekker hoog en verdienen allebei meer!

De vrouw van Hil vindt het een prachtplan. Zo gezegd zo gedaan dus en de dorpsbewoners zien de prijzen van het brood stijgen. Er zijn nog wel twee bakkers, en het brood is nog even lekker, maar de goedkope bollen zijn verleden tijd. En omdat het dichtstbijzijnde dorp waar ook krentenbollen te koop zijn veel te ver weg is voor de dorpsbewoners, leggen ze zich bij de situatie neer.

Tot verbazing van sommigen blijkt dit verhaal ook op te gaan voor ziekenhuizen. PatiŽnten gaan niet naar de andere kant van het land voor niersteenvergruizing, maar worden graag om de hoek geholpen. En ziekenhuizen die elkaar binnen een geringe straal beconcurreren, gaan samenwerken zodat ze geen verlies hoeven te lijden op die vergruizing.

Uit volstrekt onverwachte hoek is dit eenvoudige economische modelletje nu bevestigd. De Nederlandse Mededingingsautoriteit, NMa, van Hans Hoogervorst, de ex-VVD-minister die zich zo hard maakte voor de marktwerking in de zorg, heeft ontdekt dat prijzen van vrijgegeven behandelingen stijgen door fusie van ziekenhuizen. In het Gooi zijn heupen zelfs tien procent duurder geworden. Simpelweg doordat de enige twee nog resterende ziekenhuizen daar, nu ook zijn gefuseerd.

Hoe is het toch mogelijk, zou ik haast zeggen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 01-01-2010 | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Vriezelaar , Heerlen
  02-01-2010 15:33

  Jammer dat dit kan gebeuren in een beschaafd land met mensen die zeggen opgeleid te zijn in die richting.
  Hogevorst een van de slechtste ministers aller tijden, al heb ik nog nooit een gezien voor het volk.

  Ziekenhuizen moeten onder staatstoezicht staan, zonder uitzondering.
  H.V.Diaspora

 • D. Elfferich, Baarn
  02-01-2010 15:32

  Vierde Klas HBS A

 • Marijke, Wehl
  02-01-2010 12:44

  Altijd al gezegd dat de zorg niet op de markt hoort maar ons kabinet lijken net marktkooplui en de burgers zijn de dupe.

 • J van Dam, Wijk en Aalburg
  01-01-2010 12:19

  Dit is het zoveelste bewijs dat marktwerking heel vaak niet werkt. Niet in de gezondheidszorg, niet bij de spoorwegen, niet bij de post, niet bij de overheid. Een blinde afstandelijke overheid zorgt voor deze trend die al twee decennia aan de gang is. Tragisch voor dit land. Maar vooral tragisch voor de gemiddelde Nederlander.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier