Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Type nierkanker te bepalen met bloed-MRI

Door Merel Dercksen 

Met de relatief nieuwe MRI-methode arteriŽle spin labeling is het mogelijk om onderscheid te maken tussen verschillende vormen van nierkanker zonder gebruik te maken van contrastvloeistof, en zonder de noodzaak tot het nemen van een biopt. Ook is er verschil op te merken tussen goed- en kwaadaardige tumoren in de nier, wat met een gangbare MRI-scan niet kan.

Niet-invasieve methoden om een diagnose te stellen zijn over het algemeen minder belastend voor een patiŽnt dan wanneer er gesneden moet worden, of een biopsie uitgevoerd wordt. Maar wanneer er een MRI-scan gemaakt wordt bij nierkanker, gaat dat gepaard met het gebruik van contrastvloeistof. En die levert weer risico's op.

Een vrij nieuwe methode is arteriŽle spin labeling (ASL), waarbij het bloed met behulp van radiogolven magnetisch gelabeld wordt en zo†zelf als contrastmiddel dient. Amerikaanse wetenschappers hebben onderzocht of niertumoren die met deze methode in beeld gebracht worden, te onderscheiden zijn naar type.

42 patiŽnten, van wie van 34 histopathologische gegevens over de tumor bekend waren, ondergingen eerst een ASL-MRI, en daarna een gangbare MRI. De radioloog beoordeelde de doorbloeding van de tumoren. Daarna koppelden de onderzoekers de doorbloedingswaarden aan de histopathologische gegevens.

De doorbloeding van papillair niercelcarcinoom blijkt het laagst te zijn, en goed te onderscheiden van andere vormen van niercelcarcinoom zoals heldercellig, chromofoob en ongeclassificeerd niercelcarcinoom. Oncocytoom, een goedaardig gezwel, vertoont een duidelijk hogere perfusie. Dat laatste is interessant omdat het tot op dit moment nog niet mogelijk was om met behulp van een beeldvormende techniek het onderscheid te maken tussen oncocytoom en een kwaadaardig gezwel in de nier.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 27-11-2012
Bron: Radiology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier