Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Tweemaal meer hartinfarcten bij vrouwen met nierstenen

Door Merel Dercksen 

Oudere vrouwen die ooit nierstenen hebben gehad, lopen een veel groter risico op een hartinfarct dan leeftijdsgenoten zonder zo'n voorgeschiedenis. De aanzet voor de vorming van nierstenen ligt misschien wel in vaatproblemen.

Twee jaar geleden maakte de Californische uroloog dr. Brian Eisner tijdens een congres van de American Urological Association bekend dat mannen met nierstenen veel vaker een hartinfarct krijgen dan mannen zonder stenen. Ook komt angina pectoris en hartfalen bij hen vaker voor. Nu heeft Eisner zijn onderzoek herhaald onder vrouwen.

Dit onderzoek laat vergelijkbare resultaten zien. Oudere vrouwen met nierstenen hebben een bijna twee keer zo hoog risico op een hartinfarct als vrouwen die nooit stenen hebben gehad. Hartfalen komt zelfs meer dan twee keer zo vaak voor. De sterfte aan hart- en vaatziekten is in deze groep daarentegen wel iets verhoogd, maar niet veel.

'We gingen er altijd van uit dat nierstenen in de urine gevormd worden,' zegt Eisner. 'Maar tegenwoordig realiseren we ons dat er een heleboel verschillende ziekteprocessen zijn die gerelateerd zijn aan de vorming van nierstenen. Zoals bijvoorbeeld diabetes en overgewicht. En op basis van ons onderzoek denk ik nu ook dat er een onderliggend verband is tussen steenvorming en vaatproblemen.' Eerder onderzoek aan de universiteit van CaliforniŽ naar gebonden cholesterol in nierstenen wees ook al in de richting van een vasculaire oorzaak van steenvorming.

sterren Gepubliceerd: donderdag 07-05-2009
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier