Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Tweederde nierzieke kinderen heeft ernstig tekort Vitamine D

Door Merel Dercksen 

Een tekort aan vitamine D komt veel voor bij kinderen met een nierziekte. De tekorten zijn het ernstigst bij kinderen die geen supplementen krijgen. Verder hangt de hoeveelheid vitamine D in het bloed vooral samen met factoren die gerelateerd zijn aan of het gevolg zijn van de nierziekte, zoals eiwit in de urine en het functioneren van de bijschildklieren. Variaties in de genen die coderen voor eiwitten en enzymen die met de vitamine-D-stofwisseling te maken hebben, hebben maar beperkt invloed op de vitamine-D-status, blijkt uit een pan-Europees onderzoek.

Het onderzoek is door Duitse en Turkse wetenschappers uitgevoerd onder 500 deelnemers aan de Cardiovascular Comorbidity in Children with Chronic Kidney Disease Study. Deze kinderen zijn tussen de 6 en 18 jaar en komen uit twaalf verschillende Europese landen (inclusief Turkije). Zij hebben matig tot ernstig nierfunctieverlies. De onderzoekers waren geïnteresseerd in het verband tussen genetische verschillen, omgevingsfactoren, suppletie en nierfunctie op de vitamine-D-status in deze kinderen.

Bij alle kinderen hebben de onderzoekers de concentraties van verschillende vormen van vitamine D in het bloed bepaald. Ook hebben ze gekeken naar kleine varaties in de genen die coderen voor eiwitten en enzymen die betrokken zijn bij het binden en omzetten in een andere vorm van vitamine D in het lichaam. Als omgevingsfactoren hebben ze het seizoen en de lokale zonnekracht in aanmerking genomen.

Uit dit onderzoek blijkt dat tweederde van de kinderen met een nierziekte een ernstig tekort heeft aan vitamine D, om precies te zijn 25-hydroxy-vitamine D, ook wel de inactieve vorm genoemd. De concentraties van deze vorm variëren per seizoen en blijken bij de patiënten die extra vitamine D slikken gemiddeld twee keer zo hoog als bij degenen die niet bijslikken. Verder zagen de onderzoekers dat de spiegel van deze vitamine gemiddeld lager was bij meisjes, bij patiënten met een aandoening aan de nierfilters, en bij eiwitverlies met de urine.

Verder zagen de onderzoekers dat deze inactieve vorm van vitamine D niet afhankelijk lijkt van de nierfunctie, maar dat andere vormen afnemen als de nierfunctie daalt. Turkse kinderen hebben vaker een ernstig vitamine D tekort, los van de suppletie en de nieraandoeningen in deze groep. Dat zou bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met blootstelling aan de zon, en dan vooral met een wat donkerder huidskleur die ervoor zorgt dat je meer zon nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.

Tot slot zagen de onderzoekers wel een verband tussen variaties in het gen dat codeert voor het binden van vitamine D en de hoeveelheid vitamine D in het bloed, maar was het totale verband tussen genetische variaties en vitamine-D-status niet groot.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 21-06-2016
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


Tweederde nierzieke kinderen heeft ernstig tekort Vitamine D

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier