Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Tweederde nierzieke kinderen heeft ernstig tekort Vitamine D

Door Merel Dercksen 

Een tekort aan vitamine D komt veel voor bij kinderen met een nierziekte. De tekorten zijn het ernstigst bij kinderen die geen supplementen krijgen. Verder hangt de hoeveelheid vitamine D in het bloed vooral samen met factoren die gerelateerd zijn aan of het gevolg zijn van de nierziekte, zoals eiwit in de urine en het functioneren van de bijschildklieren. Variaties in de genen die coderen voor eiwitten en enzymen die met de vitamine-D-stofwisseling te maken hebben, hebben maar beperkt invloed op de vitamine-D-status, blijkt uit een pan-Europees onderzoek.

Het onderzoek is door Duitse en Turkse wetenschappers uitgevoerd onder 500 deelnemers aan de Cardiovascular Comorbidity in Children with Chronic Kidney Disease Study. Deze kinderen zijn tussen de 6 en 18 jaar en komen uit twaalf verschillende Europese landen (inclusief Turkije). Zij hebben matig tot ernstig nierfunctieverlies. De onderzoekers waren geïnteresseerd in het verband tussen genetische verschillen, omgevingsfactoren, suppletie en nierfunctie op de vitamine-D-status in deze kinderen.

Bij alle kinderen hebben de onderzoekers de concentraties van verschillende vormen van vitamine D in het bloed bepaald. Ook hebben ze gekeken naar kleine varaties in de genen die coderen voor eiwitten en enzymen die betrokken zijn bij het binden en omzetten in een andere vorm van vitamine D in het lichaam. Als omgevingsfactoren hebben ze het seizoen en de lokale zonnekracht in aanmerking genomen.

Uit dit onderzoek blijkt dat tweederde van de kinderen met een nierziekte een ernstig tekort heeft aan vitamine D, om precies te zijn 25-hydroxy-vitamine D, ook wel de inactieve vorm genoemd. De concentraties van deze vorm variëren per seizoen en blijken bij de patiënten die extra vitamine D slikken gemiddeld twee keer zo hoog als bij degenen die niet bijslikken. Verder zagen de onderzoekers dat de spiegel van deze vitamine gemiddeld lager was bij meisjes, bij patiënten met een aandoening aan de nierfilters, en bij eiwitverlies met de urine.

Verder zagen de onderzoekers dat deze inactieve vorm van vitamine D niet afhankelijk lijkt van de nierfunctie, maar dat andere vormen afnemen als de nierfunctie daalt. Turkse kinderen hebben vaker een ernstig vitamine D tekort, los van de suppletie en de nieraandoeningen in deze groep. Dat zou bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met blootstelling aan de zon, en dan vooral met een wat donkerder huidskleur die ervoor zorgt dat je meer zon nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.

Tot slot zagen de onderzoekers wel een verband tussen variaties in het gen dat codeert voor het binden van vitamine D en de hoeveelheid vitamine D in het bloed, maar was het totale verband tussen genetische variaties en vitamine-D-status niet groot.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 21-06-2016
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Tweederde nierzieke kinderen heeft ernstig tekort Vitamine D

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier