Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Twee bloeddrukverlagers bij cystenieren weinig zinvol

Door Merel Dercksen 

Flink de bloeddruk verlagen bij mensen met erfelijke cystenieren zorgt ervoor dat de cysten iets minder hard groeien. Maar dat leidt niet tot een vertraging van de achteruitgang van de nierfunctie. Ook is het combineren van twee soorten bloeddrukverlagers niet beter dan een enkel medicijn, als daarmee de gewenste bloeddruk bereikt kan worden. Dat is het resultaat van twee Amerikaanse studies, onderdeel van het HALT-PKD Clinical Trials Network.

Beide studies zijn gefinancierd door de Amerikaanse National Institutes of Health en vullen elkaar aan: aan het ene onderzoek namen mensen deel met erfelijke cystenieren (ADPKD) en hoge bloeddruk die nog geen noemenswaardig verlies van nierfunctie hadden. De andere studie richtte zich op patiënten bij wie de nierfunctie al wel duidelijk achteruit is gegaan.

Met het toenemend aantal cystes worden de nieren bij mensen met cystenieren steeds groter. Hierdoor komt niet alleen het gezonde nierweefsel in de verdrukking, wat leidt tot achteruitgang van de nierfunctie, maar het zorgt ook voor ongemak doordat de nieren zoveel ruimte innemen. In het eerste onderzoek was de vraag of heel sterk verlagen van de bloeddruk bij beginnende cystenieren ervoor zorgt dat het volume van de nieren minder hard toeneemt dan bij een normale streefbloeddruk. De deelnemende patiënten kregen een ACE-remmer om de bloeddruk te verlagen, en daarnaast een AT1-antagonist - ook een categorie bloeddrukverlagende medicijnen - of een placebo. Deelnemers aan de tweede studie, die al een duidelijk verminderde nierfunctie hadden, werden verdeeld in twee groepen met hetzelfde medicatieregime. Bij hen maakten de onderzoekers geen onderscheid in streefbloeddruk.

Uit de eerste studie blijkt dat een flink lage bloeddruk de groei van het niervolume vertraagt bij mensen met cystenieren en een behoorlijk goede nierfunctie. Het maakt daarbij niet uit, met welke medicijncombinatie die lage bloeddruk bereikt wordt. Een ander voordeel van die lage bloeddruk is dat deze patiënten minder eiwit in hun urine hadden. Maar er zijn ook nadelen: ze waren bijvoorbeeld vaker duizelig. En op de achteruitgang van de nierfunctie had het geen effect.

Bij patiënten met merkbaar nierfunctieverlies vonden de onderzoekers geen duidelijke verschillen tussen de groep die een bloeddrukverlager met een placebo kregen, en de deelnemers die twee soorten bloeddrukverlagende medicijnen slikten. De streefwaarden voor de bloeddruk kunnen op beide manieren goed bereikt worden, en toevoegen van een tweede bloeddrukverlager heeft geen invloed op de snelheid waarmee de nierfunctie verder achteruit gaat.

Het heeft dus weinig zin om patiënten met erfelijke cystenieren meerdere bloeddrukverlagers te geven, als hun hoge bloeddruk met alleen een ACE-remmer behandeld kan worden, concluderen de onderzoekers van het HALT-PKD Clinical Trials Network.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 24-02-2015
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier