Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Transplantatie meer dan acht uur na uitname geen probleem'

Door Gerard Kok 

In het algemeen wordt gesteld dat de tijd tussen uitname en implantatie van een donornier zo kort mogelijk moet zijn voor een zo gunstig mogelijke uitkomst. Uit Canadees onderzoek blijkt nu echter dat een transplantatie met een nier van een levende donor ook goede resultaten oplevert wanneer deze tijd langer is dan gebruikelijk, wat in een tijd van cross-over transplantaties steeds vaker voorkomt.

Stel, er zijn twee nierdonor/ontvanger paren. De nier van eerste donor is echter geen goede match voor eerste ontvanger, en de nier van tweede donor is ook geen goede match voor de tweede ontvanger, maar gekruist zou het wel een goede match zijn. Dan kan een 'cross-over transplantatie' worden overwogen: donor één doneert aan ontvanger twee, en donor twee aan ontvanger één.

Er zijn echter wat praktische problemen te overwinnen: vaak wonen beide paren een eind uit elkaar, en moeten de donornieren over een behoorlijke afstand getransporteerd worden voordat de transplantatie kan plaatsvinden. In Nederland reist de donor eerst naar de ontvanger, maar bijvoorbeeld in de Verenigde Staten wordt vaak de donornier uitgenomen vlak bij de woonplaats van de donor, en wordt de nier 'los' naar de ontvanger getransporteerd. Het is makkelijk voor te stellen dat er in dat geval makkelijk enige uren overheen kunnen gaan, zeker in landen als Amerika of Canada. Hoe langer dit duurt, hoe slechter de kansen voor de ontvanger zijn, spoed is dus geboden.

Tot nu toe werd aangenomen dat deze tijd tussen uitname en transplantatie, de 'koude ischemietijd', maximaal acht uur mocht bedragen. Dit getal was echter meer gebaseerd op een gebrek aan gegevens van transplantaties met koude ischemietijden langer dan acht uur, dan op harde gegevens dat de kansen voor de ontvanger na acht uur sterk achteruit gingen.

De Canadese onderzoekers gingen in dit geval wél op zoek naar transplantaties met een koude ischemietijd van 8 tot 16 uur. Daaruit bleek dat het in die situatie wel wat langer duurde voordat het donororgaan begon te functioneren, maar voor het uiteindelijke overleven van het orgaan of de ontvanger hoegenaamd geen verschil maakte.

Volgens de onderzoekers zou dit de mogelijkheden voor transplantatie met een nier van een  levende donor kunnen vergroten, omdat transplantaties die een koude ischemietijd tussen 8 en 16 uur zouden betekenen best kunnen worden overwogen, waar ze eerder misschien waren afgewezen omdat de koude ischemietijd te lang was.

sterren Gepubliceerd: donderdag 20-07-2017
Bron: Kidney International | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Louisa de Wit, Zoetermeer
    20-07-2017 12:44

    Gaan de cross-overparen niet naar een ziekenhuis halverwege, zodat de koude ischemie-tijd altijd kort is? Fijn dat een langere tijd geen bezwaar meer is, maar ik zou toch kiezen voor een korte koude ischemietijd.
Schommeling medicijnspiegel beÔnvloedt afweercellen na transplantatie

Patiënten hebben zelf aardig wat invloed op een goede afloop na een niertransplantatie door hun medicijnen elke dag trouw in de dezelfde dosis en op hetzelfde tijdstip in te nemen. Als ze dat niet doen, dan kunnen schommelingen in de bloedwaardes van de afweeronderdrukkende medicijnen ertoe leiden dat de nieuwe nier minder goed werkt en in het ergste geval wordt afgestoten. Maar ook patiënten die hun medicijnen wel altijd netjes op tijd innemen kunnen schommelende bloedwaardes hebben. Aleixandra Mendoza Rojas, biomoleculair onderzoeker en promovendus aan het Erasmus MC, wil in haar promotieonderzoek ontrafelen hoe medicatieschommelingen effect hebben op het afweersysteem. Onlangs publiceerde zij met medeonderzoekers een artikel hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Expert Review of Clinical Immunology.

Lees meer »

Oplossing voor BK-virus in getransplanteerd orgaan kan op mensen getest gaan worden »

Het bedrijf Hybridize Pharma, door de oprichters in het gesprek ingekort to Hybridize, is een farmaceutische spin-off van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die in september van 2019 is gestart. De missie van Hybridize is het ontwikkelen van innovatieve op RNA (= eiwit) gebaseerde therapieën die specifiek gericht zijn op virussen die worden gereactiveerd bij personen met een verzwakt immuunsysteem.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


'Transplantatie meer dan acht uur na uitname geen probleem'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier