Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Transplantatie meer dan acht uur na uitname geen probleem'

Door Gerard Kok 

In het algemeen wordt gesteld dat de tijd tussen uitname en implantatie van een donornier zo kort mogelijk moet zijn voor een zo gunstig mogelijke uitkomst. Uit Canadees onderzoek blijkt nu echter dat een transplantatie met een nier van een levende donor ook goede resultaten oplevert wanneer deze tijd langer is dan gebruikelijk, wat in een tijd van cross-over transplantaties steeds vaker voorkomt.

Stel, er zijn twee nierdonor/ontvanger paren. De nier van eerste donor is echter geen goede match voor eerste ontvanger, en de nier van tweede donor is ook geen goede match voor de tweede ontvanger, maar gekruist zou het wel een goede match zijn. Dan kan een 'cross-over transplantatie' worden overwogen: donor één doneert aan ontvanger twee, en donor twee aan ontvanger één.

Er zijn echter wat praktische problemen te overwinnen: vaak wonen beide paren een eind uit elkaar, en moeten de donornieren over een behoorlijke afstand getransporteerd worden voordat de transplantatie kan plaatsvinden. In Nederland reist de donor eerst naar de ontvanger, maar bijvoorbeeld in de Verenigde Staten wordt vaak de donornier uitgenomen vlak bij de woonplaats van de donor, en wordt de nier 'los' naar de ontvanger getransporteerd. Het is makkelijk voor te stellen dat er in dat geval makkelijk enige uren overheen kunnen gaan, zeker in landen als Amerika of Canada. Hoe langer dit duurt, hoe slechter de kansen voor de ontvanger zijn, spoed is dus geboden.

Tot nu toe werd aangenomen dat deze tijd tussen uitname en transplantatie, de 'koude ischemietijd', maximaal acht uur mocht bedragen. Dit getal was echter meer gebaseerd op een gebrek aan gegevens van transplantaties met koude ischemietijden langer dan acht uur, dan op harde gegevens dat de kansen voor de ontvanger na acht uur sterk achteruit gingen.

De Canadese onderzoekers gingen in dit geval wél op zoek naar transplantaties met een koude ischemietijd van 8 tot 16 uur. Daaruit bleek dat het in die situatie wel wat langer duurde voordat het donororgaan begon te functioneren, maar voor het uiteindelijke overleven van het orgaan of de ontvanger hoegenaamd geen verschil maakte.

Volgens de onderzoekers zou dit de mogelijkheden voor transplantatie met een nier van een  levende donor kunnen vergroten, omdat transplantaties die een koude ischemietijd tussen 8 en 16 uur zouden betekenen best kunnen worden overwogen, waar ze eerder misschien waren afgewezen omdat de koude ischemietijd te lang was.

sterren Gepubliceerd: donderdag 20-07-2017
Bron: Kidney International | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Louisa de Wit, Zoetermeer
    20-07-2017 12:44

    Gaan de cross-overparen niet naar een ziekenhuis halverwege, zodat de koude ischemie-tijd altijd kort is? Fijn dat een langere tijd geen bezwaar meer is, maar ik zou toch kiezen voor een korte koude ischemietijd.
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


'Transplantatie meer dan acht uur na uitname geen probleem'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier