Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Training om vochtbeperking vol te houden

Door Gerard Kok 

Patiënten die hemodialyse moeten ondergaan krijgen doorgaans een dieet opgelegd om de ophoping van afvalstoffen in het bloed tussen de dialysesessies zoveel mogelijk te beperken. Vaak is een vochtbeperking ook onderdeel van dat dieet. Zo'n dieet is lastig vol te houden (weet ik uit eigen ervaring, en ik heb slechts een zoutbeperkt dieet), en dus wordt er gezocht naar oplossingen waarmee het houden van het dieet vergemakkelijkt kan worden. Een betere training van patiënten is wellicht zo'n oplossing, blijkt uit Turks onderzoek.

De onderzoekers, van de Amasya universiteit (midden Turkije, niet ver van de Zwarte Zee), gaven een aantal hemodialysepatiënten vier gerichte trainingen verdeeld over de periode van een half jaar. De trainingen hadden tot doel patiënten beter in staat te stellen hun zout- en vochtbeperkte dieet te houden.

De effectiviteit van de trainingen was redelijk; voor zout maakte het weinig verschil, maar de patiënten waren na het halve jaar wel beter in staat zich aan hun vochtbeperking te houden. Patiënten hadden minder last van oedeem, en hypo- en hypervolemie (te weinig respectievelijk te veel bloed in de circulatie). Bovendien waren ze zich beter bewust van welke voedingsmiddelen veel zout bevatten, en hoe ze hun vloeistofinname nauwkeuriger konden berekenen.

Er lijkt dus wel wat winst te behalen met het geven van trainingen aan hemodialysepatiënten, die gericht zijn op het houden van een zout- en vochtbeperkt dieet. Volgens de onderzoekers is het wel noodzakelijk de trainingen regelmatig te herhalen; vooral waar het gaat om het volhouden van de zoutbeperking. Uit de onderzoeksresultaten blijkt ook dat patiënten zich vlak na een training beter aan hun dieet houden dan vlak daarvoor.

sterren Gepubliceerd: donderdag 23-07-2015
Bron: Journal of Renal Care | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • J.v.d.Boon, Katwijk
    06-08-2015 03:35

    Ben bijna 6jaar dialysepatient en sinds 2jaar 6dagen per week 2.5 uur aan de machine. Plas niet meer dus vochtbeperking en dit vind ik het zwaarste van heel het gebeuren. Het lijkt of ik de hele dag aan drinken denk. Ik wens ieder sterkte die hiermee te maken heeft

  • Elisabeth, Randwijk
    25-07-2015 11:38

    Ik ben benieuwd wat de trainingen inhielden. Nu 1,5 jaar aan de dialyse en die vochtbeperking is echt verschrikkelijk! Vind het erg moeilijk om binnen de beperking mijn weekend te overbruggen
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Training om vochtbeperking vol te houden

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier