Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Totale nierverwijdering veroorzaakt erectiestoornissen'

Door Jeroen van Setten 

Volgens Amerikaanse onderzoekers is er een duidelijk verband tussen een totale nefrectomie en erectiestoornissen. Zes jaar na de operatie hebben mannen die een totale nefrectomie hebben ondergaan drieënhalf keer vaker last van erectiestoornissen dan mannen die een niersparende operatie ondergingen.

'Dit is de eerste studie waaruit blijkt dat een totale nefrectomie een negatieve invloed kan hebben op de erectiele functie, terwijl een gedeeltelijke nierverwijdering die seksuele functie kan beschermen', stelt hoofdonderzoeker Ithaar Derweesh van de Universiteit van San Diego. Zijn retrospectieve studie evalueerde twee groepen mannen, in totaal 432 patiënten, die een operatie hadden ondergaan wegens niercelcarcinoom. De ene groep onderging een volledige verwijdering van een nier, terwijl de anderen niersparende operaties hadden ondergaan. De seksuele functie werd pre- en postoperatief bepaald aan de hand van een vragenlijst die bekend staat als de 'International Index of Erectile Function'.

'Wat we zien is een dramatisch maar vertraagd effect. Ongeveer zes jaar na de operatie hadden patiënten die een totale nefrectomie hadden ondergaan 3,5 keer meer kans op erectiestoornissen in vergelijking met degenen wiens nieren gedeeltelijk gespaard bleven', zegt Derweesh. 'Het primaire argument voor niersparende operaties was altijd het behouden van de nierfunctie. Maar we beginnen nu ook te begrijpen dat totale uitname van een nier het risico van metabole ziekten kan verhogen en een significante daling van de kwaliteit van het leven kan veroorzaken', zegt onderzoeker Ryan Kopp.

Derweesh voegt er nog aan toe dat dit de laatste is in een reeks van studies die wijzen op de wijsheid van het sparen van nieren in patiënten bij wie dat mogelijk is. Eerder onderzoek onder zijn leiding laat ook zien dat een gedeeltelijke nefrectomie het risico verkleint op osteoporose en chronische nierinsufficiëntie die kan leiden tot hartaandoeningen en metabole stoornissen. Om erectiele disfunctie bij patiënten te voorkomen en mogelijk optreden ervan te voorspellen is wel nader onderzoek nodig.

sterren Gepubliceerd: woensdag 01-08-2012
Bron: BJU International | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Lex Hilhorst, Almere
    01-08-2012 12:26

    Ik ben wel benieuwd of dat dan ook geldt voor nierdonoren. Blijkbaar is duidelijk dat de seksuele disfunctie niet het gevolg is van de behandelde kanker, want de totale nefrectomie wordt aangewezen als oorzaak. Dan mag er wel eens onderzoek gedaan worden onder mannen die een nier afgestaan hebben lijkt mij.
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier