Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Tot bloedens toe

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel†

Eurocommissaris Olli Rehn heeft gezegd dat het zo niet langer kan en nu is het aardgas ook al op. Het kabinet blijft er dus driftig op los bezuinigen. Zorgverleners en hun patiŽnten worden overgeleverd aan de nukken van een paar grote zorgverzekeraars. En iedereen betaalt straks 1200 euro per jaar voor een uitgekleed basispakket en mag de eerste 400 euro van zijn zorgkosten elk jaar weer zelf gaan ophoesten.

En dat zijn dan alleen nog de mensen die gewoon gezond zijn of zo af en toe eens wat mankeren. De chronische patiŽnten, waaronder veel nierpatiŽnten, hoeven al helemaal nergens meer op te rekenen. Want wat wordt er voor hun niet allemaal afgeschaft door VWS-staatssecretaris Van Rijn en zijn bazin Schippers: de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten,†de compensatie voor het verplicht eigen risico,†de fiscale aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten, de†tegemoetkoming specifieke zorgkosten. En†de grondslag van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten wordt 'gewijzigd'.

Het was misschien wel wat veel compensatie. En we moeten tenslotte allemaal de broekriem aanhalen. Allemaal akkoord, maar om een bevolkingsgroep die zich zo slecht kan verdedigen†nu in ťťn klap zo rigoureus uit te kleden, dat gaat wel erg ver. Menselijkheid lijkt dit kabinet volkomen vreemd. Ziekte is kennelijk je eigen schuld, dus moet je er ook zelf voor bloeden. En als dat niet letterlijk al zo is, dan toch in ieder geval figuurlijk.

sterren Gepubliceerd: zondag 02-02-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • M. van den Bergh, Eindhoven
  02-02-2014 20:47

  Het is inderdaad wel heel erg veel wat ineens weer afgeschaft wordt maar het is gelukkig (iets) minder erg dan wat hierboven beschreven staat.
  In het regeerakkoord dat PvdA en de VVD hebben gesloten stond inderdaad dat de aftrek van de specifieke zorgkosten afgeschaft zou worden per 2014 maar in het herfstakkoord van oktober 2013 is dat grotendeels teruggedraaid.
  Een aantal specifieke zorgkosten is in 2014 niet meer aftrekbaar:
  De kosten voor bepaalde hulpmiddelen voor de mobiliteit, zoals een rolstoel en scootmobiel die men na 31 december 2013 heeft aanschaft.
  Aanpassingen aan, in of om een woning, woonboot, woonwagen of aanhorigheid daarvan.

  Dat scheelt in ieder geval iets. Maar leuk is anders.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »


Tot bloedens toe

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier