Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Tolvaptan toch onder voorwaarden vergoeden'

Door Jeroen van Setten 

UPDATE: Inmiddels is bekend geworden dat minister Schippers het volgende advies overneemt:†Het Zorginstuut Nederland (ZIN) heeft in december in een adviesbrief aan minister Schippers de aanbevelingen van de†Werkgroep Erfelijke Nierziekten van de ERA-EDTA betreffende het gebruik van Jinarcģ (tolvaptan) bij cystenieren (ADPKD) vrijwel ongewijzigd overgenomen en alsnog een postief advies voor vergoeding afgegeven.

Het ZIN adviseerde in 2015 tolvaptan niet op te nemen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Een ERA-EDTA werkgroep†onder leiding van dr. Ron Gansevoort deed in februari 2016 na†de goedkeuring van tolvaptan door het European Medicines Agency, aanbevelingen voor het gebruik. De minister vroeg vervolgens in augustus om een herbeoordeling.†

Intussen vindt ook het ZIN het middel voldoende kosteneffectief om te worden ingezet bij ADPKD. Het baseert zich daarbij niet alleen op de richtlijnen van de werkgroep maar ook op andere (financiŽle) veranderingen in de situatie. Zo heeft de fabrikant de prijs van het medicijn inmiddels met 14% verlaagd. Daardoor valt de totale kostenlast voor het middel in Nederland ook lager uit. Het middel zou volgens het advies geplaatst moeten worden op bijlage 1B van de Regeling Zorgverzekering: de lijst met medicijnen die geen onderlinge vervangbaarheid kennen.

Alles bij elkaar is het een relatief ingewikkeld advies geworden waardoor tolvaptan niet zonder meer kan worden voorgeschreven in voorkomende gevallen maar er rekening moet worden gehouden met een aantal strikte randvoorwaarden. Samenvattend zegt het ZIN dat het middel alleen mag worden ingezet bij patiŽnen 'waarvoor een therapeutische meerwaarde is vastgesteld'.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 31-01-2017
Bron: Zorginstituut Nederland | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


'Tolvaptan toch onder voorwaarden vergoeden'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier