Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Tolerantie transplantaat zonder medicijnen genetisch bepaald

Door Merel Dercksen 

Sommige getransplanteerde nierpatiŽnten stoppen met hun medicijnen, zonder dat er afstoting optreedt. Bij hen blijkt een drietal genen, dat te maken heeft met B-cellen, sterker tot expressie te komen dan bij anderen. Misschien is het in de toekomst mogelijk, door screening op deze genen, te bepalen wie er na transplantatie minder afweeronderdrukkende medicijnen nodig heeft.

Er zijn mensen, die na een transplantatie stoppen met hun afweeronderdrukkende medicijnen, en die tegen elke verwachting in hun nier niet verliezen. Wetenschappers zijn zeer geÔnteresseerd in deze mensen. Wat is er bij hen anders dan bij anderen, waardoor hun lichaam de vreemde nier accepteert? Als je deze tolerante mensen kunt identificeren, weet je ook wie je minder of geen zware medicijnen hoeft te geven.

Amerikaanse onderzoekers hebben nu een studie uitgevoerd onder naar wat zij denken de grootste groep tolerante getransplanteerden die bekend is. Dat zijn er 25, allemaal mensen die al zeker een jaar geen immunosuppressiva meer slikken, en die toch een stabiele nierfunctie hebben. De onderzoekers bekeken hun genetische profielen en de verhoudingen van de verschillende witte bloedcellen in hun bloed. Die vergeleken ze met die van getransplanteerden die wel afweeronderdrukkende medicijnen slikken en een stabiele nierfunctie hebben, en met die van gezonde controlepersonen.

Tolerantie voor een getransplanteerde nier blijkt een sterk verband te vertonen met de verhoudingen van de verschillende soorten B-cellen die een patiŽnt in zijn bloed heeft. Tolerante gertansplanteerden bleken een verhoogde expressie van verschillende bij de B-cel-productie betrokken genen te vertonen. En een combinatie van drie specifieke genen maakte het verschil tussen tolerante en niet-tolerante patiŽnten.

Bij de tolerante getransplanteerden vonden de onderzoekers meer CD20 mRNA-resten in hun urine. En ze hadden meer nog niet gespecialiseerde B-cellen in hun bloed. CD20+ lymfocyten zijn gespecialseerde B-cellen, waarvan in ander onderzoek ook al een verband was aangetoond met het risico op afstoting.

De resultaten wijzen er volgens de onderzoekers op dat ook B-cellen, naast de al bekende regulator-T-cellen, een kritieke rol spelen bij de regulering van het immuunsysteem. Het onderzoek biedt bovendien een kleine set genen waarvan de activiteit bij getransplanteerde nierpatiŽnten gemeten zou kunnen worden, om na te gaan of zij wellicht met minder medicatie toekunnen. De onderzoekers zijn hier wel erg terughoudend mee: 'We weten niet of op deze manier ook getransplanteerden die nog afweeronderdrukkende medicijnen slikken maar die in de toekomst zonder zouden kunnen, ook geÔdentificeerd kunnen worden.'

sterren Gepubliceerd: dinsdag 01-06-2010
Bron: Journal of Clinical Investigation | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier